2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Ne Zaman Başlayacak?
2024-2025 eğitim öğretim yılı, Türkiye genelinde okulların açılış tarihi merak konusu olmaya devam ediyor. 2022-2023 eğitim öğretim yılı ise 12 Eylül 2022 tarihinde başlamıştı. Bu yıl da benzer tarihlerde bir açılış bekleniyor.
Yürütülecek Faaliyetler Hakkında Genelge Yayımlandı
İçişleri Bakanlığı’nın GAMER Toplantı Salonu’nda çevrim içi olarak düzenlediği toplantıda valilere hitap eden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, daha sağlıklı bir eğitim öğretim yılı geçirmek amacıyla geçen yıl olduğu gibi 2024-2025 eğitim öğretim yılında da çeşitli önlemler alacaklarını vurguladı. Tekin, Bakanlık olarak yaptıkları değerlendirmeler sonucunda eğitim öğretim yılı başlamadan önce Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli genelgesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü haftası ve okullarda şiddetin önlenmesi konulu dört genelge yayımladıklarını belirtti.
Önümüzdeki eğitim öğretim yılında üç önemli konuyu ana gündemlerine aldıklarını kaydeden Tekin, bu konuların Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi ve ailelerin çocuklarının eğitim sürecinde daha aktif rol alması olduğunu ifade etti.
Türkiye’ye Özgü Eğitim Modeli
Bakan Tekin, dünya genelindeki eğitim modellerine atıfta bulunarak, “Herkes eğitim modellerine örnek verirken Güney Kore modeli, Finlandiya modeli gibi tanımlamalarda bulunuyor. Biz de dedik ki neden Türkiye modeli olmasın? On yıllık bir çalışmanın ürünü olarak kendimize ait bir model geliştirmek istedik. Bu bağlamda, erdem, değer ve eylem çerçevesinde bilgiyi beceriye dönüştüren bir yaklaşım olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni oluşturduk.” dedi.
İkinci gündem maddeleri olan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi ile “Herkesin bir mesleği olmalı!” anlayışıyla sektör iş birliklerini güçlendirmeyi, mesleki eğitime erişimi artırmayı ve öğrencileri hayata hazırlamayı hedeflediklerini belirtti.
27 Bölümlük Dizi Film Çektik
Tekin, meslek liselerinde teorik eğitim alan öğrencilerin sektör iş birliği çerçevesinde işletmelerde beceri eğitimi almaları için gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Ayrıca, okul-aile iş birliğini güçlendirmeyi de hedeflediklerini ifade etti. Yapılan araştırmalarda, okulun ve öğretmenin çocuklar üzerindeki etkisinin önemli olduğunu; ancak ailenin ve çevrenin çocuklar üzerindeki etkisinin daha belirleyici olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, Velivizyon platformu kurularak okul-aile iş birliğini güçlendirmek ve öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimine katkı sağlamak amacıyla velilere yönelik bir platform oluşturduklarını belirtti. Bu platformun bir parçası olarak 27 bölümden oluşan bir dizi film çekildiğini kaydetti.
Fahiş Fiyat Uygulayan Özel Kurumlar Hakkında İşlem Yapılsın
Bir öğrencinin eğitim hayatı boyunca okuldan çok ailesiyle daha fazla zaman geçirdiğine dikkat çeken Bakan Tekin, ailelerin eğitim süreçlerinde daha aktif rol almalarını teşvik edecek çalışmaların artırılacağını söyledi. Ayrıca, öğrencilerin okula kayıt ücreti konusunu ele alarak, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilerin merkezi sınavla veya adrese dayalı olarak otomatik yerleştirildiğini, kayıt için herhangi bir ek işleme gerek olmadığını ifade etti.
Toplantıda okul güvenliği, öğrenci pansiyonlarının kapasiteyle kullanımı, taşımalı eğitim, izinsiz faaliyet gösteren kurumlar, il/ilçe/kurumlarda deneme sınavlarının yapılmaması, halk eğitim merkezlerinde açılan kurslar ve fahiş fiyat uygulaması yapan özel öğretim kurumları gibi konularda gerekli çalışmaların titizlikle yapılması gerektiğini belirtti. Toplantının sonunda, verdiği destekten ve iş birliğinden ötürü İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya teşekkür etti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, toplantıda Milli Eğitim Bakanlığının 1 milyon 200 bin öğretmen ve 20 milyona yakın öğrencisiyle 85 milyonu kapsayan büyük bir aile olduğunu vurgulayarak, Bakanlık olarak Millî Eğitim Bakanlığı ile her türlü iş birliğine hazır olduklarını belirtti. 2024-2025 eğitim öğretim yılının tüm öğrencilere, öğretmenlere, ailelere ve eğitim camiasına hayırlı olmasını diledi.