Millî Eğitim Bakanlığı, açık öğretim kurumlarının kuruluş, eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişine dair usul ve esasları içeren yeni bir yönetmelik yayımladı. Bu yönetmelik, Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında duyuruldu.
Yeni düzenlemeyle, örgün eğitimle uyum sağlamak amacıyla açık öğretim ortaokulu ve açık öğretim liselerinde tüm derslerden geçme notu 45’ten 50’ye yükseltildi. Ayrıca, açık öğretim ortaokulunda Türkçe dersinden 70 alma zorunluluğu getirildi. Böylece, açık öğretim okullarına ait yönetmelikler güncellenip birleştirildi; açık öğretim lisesi, açık öğretim ortaokulu, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim imam hatip liseleri için çatı bir yönetmelik hazırlandı.
Bu düzenlemeye göre, açık öğretim ortaokulu ve liselerinde, tüm derslerden 45 ve üzeri puan alan öğrenciler başarılı sayılırken, Türkçe dersinde 70, diğer derslerden ise 50 ve üzeri puan alan öğrenciler, o dersten başarılı kabul edilecek.
Açık Öğretim Liselerine E-Devlet Üzerinden Kayıt İmkanı
Yeni yönetmelikle birlikte, Millî Eğitim Bakanlığı’nın elektronik ortamlarında verileri bulunan ve bu verileri, açık öğretim okulları bilgi yönetim sistemine aktarabilen öğrencilere belge talep edilmemesi yönünde bir düzenleme yapıldı. Ayrıca, açık öğretim liselerinde e-Devlet uygulaması üzerinden yeni kayıt işlemlerinin yapılabilmesi sağlandı.
Açık öğretim kurumları sınavlarının, elektronik sınav (e-Sınav), basılı evrak veya farklı sınav yöntemleriyle yapılabilmesine yönelik düzenlemeler de gerçekleştirildi. Bu, sahteciliği önlemek, kırtasiyeciliği azaltmak ve hizmetlerin daha etkin, verimli, hızlı ve nitelikli bir şekilde sunulmasını hedefliyor.
Ayrıca, açık öğretim ortaokulunda kayıtlı olan mecburi ilköğretim çağı içindeki öğrencilerin, örgün temel eğitim kurumlarına geçiş yapmalarına imkan tanıyan bir düzenleme de yapıldı. Yeni kayıt ve kayıt yenileme işlemlerinde ise “Bakanlıkça ücret muafiyet hakkı verilenlerden ücret alınmaz.” hükmü eklendi.
Nakil ve Geçişlerle İlgili Hükümler
Yönetmelikte, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim imam hatip lisesi öğrencileri için, genel hayatı olumsuz etkileyen salgın hastalıklar veya doğal afetler gibi durumlarda, kayıtlı oldukları alan veya dalda yüz yüze eğitim olduğunda kontenjana bakılmaksızın nakil ve geçiş yapabilmelerine dair yeni hükümler eklendi.
Ayrıca, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 41. maddesinde açık öğretim liseleri ile örgün ortaöğretim kurumları arasındaki nakil ve geçişlerle ilgili yapılan değişiklikler göz önüne alınarak düzenlemeler yapıldı. Mesleki ve açık öğretim lisesinden mezun olan öğrencilerin “teknisyenlik” unvanı almalarına yönelik düzenlemeler de bu yeni mevzuata dahil edildi. Öğrencilik durumları ise “donuk ve silik” olarak ifade edilirken, bu terimler “kayıt yenilemeyen ve beklemeli öğrenci” olarak güncellendi.
Yetki ve Sorumluluklar Yeniden Düzenlendi
Açık öğretim kurumlarının iş ve işlemlerini yürüten birimlerin adı, açık öğretim birimleri olarak değiştirildi. Bu okullarda yüz yüze eğitim alan 18 yaş üstü öğrenciler için disiplin hükümleri belirlendi. 18 yaş altındaki öğrencilerin disiplin işlemlerinde ise Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği esas alınacak.
Ayrıca, açık öğretim kurumları yöneticileri, öğretmenler ve diğer personelin görev, yetki ve sorumlulukları da yeniden düzenlendi. Yüz yüze eğitim uygulama esasları, telafi programı ve yoğunlaştırılmış eğitim alt başlıkları yönetmeliğe eklenerek uygulamaların nasıl yürütüleceği net bir şekilde ifade edildi.
Bir yıldan fazla süreyle kamu görevi nedeniyle yurt dışında bulunan kişiler, çocuklarını açık öğretim ortaokuluna kaydettirebilecekler. Velisiyle yurt dışında ikamet eden veya velisinin yurt dışında görevlendirildiğini belgelendiren öğrencilere de kayıt hakkı tanındı.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)