Memur Emekli Maaşları Ne Kadar?
Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Memurlar emekli olmak istemiyor” ifadesini kullanarak, devlet memurlarının 65 yaşına kadar görevde kalmayı tercih ettiğini vurguladı. Bu durumun arkasında yatan nedenler ise oldukça önemli.
Memurlar Geçim Sıkıntısı Nedeniyle Emekli Olmayı Tercih Etmiyor
Kahveci, memurların emekli maaşlarının düşüklüğü nedeniyle emeklilik düşüncesinden uzaklaştığını belirterek, “Geçim sıkıntısı yaşayan kamu görevlilerimiz, mevcut maaşlarıyla geçimlerini sağlamakta zorlandıkları için emekli olmayı istemiyor. Tüm memurlar, 65 yaşına kadar görevlerinde kalmayı tercih ediyor. Bu durum, kamu sektöründe büyük bir sorun haline dönüşebilir.” dedi.
Kahveci, emekli olan memurların yerlerinin doldurulması konusunda da endişelerini dile getirerek, “Tasarruf tedbirleri uygulandığı takdirde, sağlık, eğitim, güvenlik, haberleşme, tarım, kültür, diyanet, enerji, yerel yönetim, imar, ulaşım, denetim hizmetleri, mühendislik, adalet ve uzmanlık gibi birçok alanda personel ihtiyacı doğacaktır. Bu personel ihtiyacının karşılanamaması, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde büyük sorunlar yaratabilir.” diye ekledi.
Personel İhtiyacı ve Taşeronlaşma Üzerine Değerlendirmeler
Kahveci, kamuya yeni personel alımının kısıtlanmasının, kurumlarda büyük bir karmaşaya yol açacağını savunarak, “Kamuya yeni personel alımının kısıtlanması, mevcut personel ihtiyacının tam olarak karşılanmadığı bir ortamda, hizmetlerin dışarıdan satın alınması gibi yanlış bir uygulamaya sebep olmamalıdır.” dedi.
Memur Servis Hizmetleri
Kahveci, kamunun en büyük giderlerinden birinin taşeronlaşma olduğunu belirterek, “Tasarruf tedbirleri kapsamında öncelik taşeronlaşmayı sonlandırmak olmalıdır.” ifadesini kullandı. Ayrıca, toplu taşıma olan yerlerde personel servislerinin sonlandırılmasının kamuya fayda sağlamayacağı gibi aksine zarar vereceğini ifade etti. “Bu karar, özellikle trafik yoğunluğunun fazla olduğu büyükşehirlerde daha fazla trafik, iş gücü kaybı ve yakıt masrafı yaratacaktır.” dedi.
Kahveci, servis hizmetlerine yönelik alınan toplu sözleşme kararlarının iptal edilmesinin, sendikacılık ve toplu sözleşme ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, “Toplu sözleşmenin özerkliğini yok etmek anlamına gelen bu durum, toplu sözleşme ile alınan kararların idari keyfiyetle iptal edilmesi, örgütlenme özgürlüğüne ve toplu sözleşme hakkına darbe vurmak anlamına gelmektedir. Böyle bir karar, diğer toplu sözleşme hükümlerinin de iptal edilebilmesinin önünü açabilir.” şeklinde konuştu.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)