Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in 2025 Bütçesi Sunumu
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin sunumunu gerçekleştirdi. Eğitim alanında yapılan yenilikler ve hedefler hakkında kapsamlı bilgiler aktardı.
Eğitim Yüzyılı
Bakan Tekin, eğitimin en temel insan haklarından biri olduğunu vurgulayarak, devletlerin bu konuda sorumluluk taşıdığını belirtti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.” sözlerini hatırlatarak, eğitimin sadece maddi refah sağlamanın ötesinde, millî varlığı ve geleceği güvence altına almanın en etkili yolu olduğunu ifade etti. Tekin, Türkiye Yüzyılı’nın aynı zamanda eğitimin yüzyılı olacağına inandıklarını belirtti.
Erdemli Bir Toplum İnşa Etmek
Bakan Tekin, günümüzdeki ekonomik, toplumsal ve teknolojik gelişmelerin öğrenci merkezli anlayışın ötesine geçmeyi zorunlu kıldığını belirtti. Eğitimin erdemli bir toplum inşa etmenin önemli bir aracı olduğunu kaydeden Tekin, eğitimde yapmayı hedefledikleri dönüşümün insan hakları ve hürriyetleri merkeze alan, evrensel uygulamalarla uyumlu, millî ve manevi değerleri önemseyen bir yapı olacağını ifade etti.
- “Eğitim alanı popülist yaklaşımlarla asla zayıflatılmamalı”
Bakan Tekin, eğitim alanının popülist yaklaşımlarla zayıflatılmaması gerektiğini söyledi. 2025 yılı için planladıkları çalışmalara destek verilmesini talep etti ve bu konuda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine teşekkür etti.
“Eğitim seferberliğine toplumun tamamının katkısını almak, önceliğimiz”
Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda eğitim seferberliğine tüm toplumun katkısını almanın öncelikleri olduğunu belirtti. Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için çeşitli sosyal yardım hizmetleri sunulduğunu vurguladı.
Eğitim Bütçesi
Milli Eğitim Bakanı Tekin, eğitim bütçesinin 2025 yılı merkezi yönetim bütçesinin %14,84’ünü oluşturduğunu belirtti. Eğitim bütçesi, 2002 yılında en büyük payı alan dördüncü kurum iken, 2025 yılında da en büyük payı alacak. Eğitim bütçesi 2 trilyon 186 milyar 575 milyon 227 bin lira olarak belirlenmiştir.
734 Bin Derslik İle Hizmet Veriyoruz
2002-2003 eğitim öğretim yılında 367 bin 145 derslik varken, 2024-2025 eğitim öğretim yılında bu sayının 734 bin 913’e ulaştığını belirten Bakan Tekin, son yirmi yılda, önceki 80 yılda yapılan derslik inşaatından daha fazla derslik inşa edildiğini ifade etti.
“1 milyon 29 bin 250 öğrenciye ücretsiz öğle yemeği hizmeti”
Tekin, 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenci taşıma uygulaması ile toplam 1 milyon 146 bin 213 öğrenciye taşıma hizmeti sağlandığını ve 1 milyon 29 bin 250 öğrenciye ücretsiz öğle yemeği verildiğini aktardı.
4 Milyar 430 Milyon Ders Kitabı Ücretsiz Dağıtıldı
Bakan Tekin, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak adına 4 milyar 430 milyon ders kitabının ücretsiz dağıtıldığını bu yıl ise 180 milyon ders kitabının öğrencilere ulaştırıldığını belirtti.
“Ortaöğretim düzeyinde OECD ortalamasına ulaştığımız rahatlıkla görülmektedir”
Bakan Tekin, okullaşma oranlarına dair güncel verileri paylaşarak, Türkiye’nin eğitimdeki gelişiminin OECD raporlarında da yansıtıldığını ifade etti. Okul öncesi eğitimde 5 yaş grubunda okullaşma oranının %84,26’ya ulaştığını bildirdi.
Türkiye Okullaşma Oranı OECD Ortalamasının Üzerinde
Tekin, Türkiye’nin 6-14 yaş aralığında okullaşma oranının %98,8 ile OECD ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti. Bu başarıların, eğitime yapılan yatırımların etkileri olduğunu vurguladı.
Türkiye, PISA Toplantısına Ev Sahipliği Yapacak
Bakan Tekin, Türkiye’nin PISA uygulamalarında önemli başarılar elde ettiğini ve bu başarıların diğer ülkelerle paylaşıma vesile olacak bir toplantıya ev sahipliği yapacağını duyurdu.
“ÖSYM her yıl yaklaşık 14 milyon adaya sınav gerçekleştiriyor”
Millî Eğitim Bakanı Tekin, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığının her yıl 14 milyon aday için sınav gerçekleştirdiğini ve bu süreçte engelli adaylara özel koşullar sağladıklarını belirtti.
Bakan Yusuf Tekin, Bütçe Görüşmelerinde Soruları Yanıtladı
Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Eğitim alanındaki mülakatlar üzerine gelen eleştirilere karşı, mülakat süreçlerindeki şeffaflığı ve güvenilirliği artırmak için çeşitli tedbirler aldıklarını ifade etti.