1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Eğitim Araçları ve Ders Kitaplarıyla İlgili Önemli Düzenlemeler

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Eğitim Araçları ve Ders Kitaplarıyla İlgili Önemli Düzenlemeler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Önemli Değişiklikler

Son dönemde, Milli Eğitim Bakanlığı, okul kitapları ve eğitim araçları ile ilgili mevzuatta önemli değişiklikler gerçekleştirdi. Bu değişiklikler, resmi web sitesinde yayımlanan bir açıklama ile kamuoyuna duyuruldu. Eğitim ve öğretim süreçlerini daha etkili hale getirmek amacıyla basılı veya dijital ortamda sunulan yardımcı kitaplar ve milletlerarası özel öğretim kurumları ile yabancıların açtığı özel okulların ders kitaplarının Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından incelenmesine yönelik yeni düzenlemeler hayata geçirildi.

Gelişen koşullar ve ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda, milletlerarası özel öğretim kurumları ve yabancılar tarafından açılan özel okulların ders kitapları ile diğer eğitim araç ve gereçlerine ilişkin yeni hükümler mevzuatta yer aldı.

Eğitim İçerikleri Hazırlayanların Uzmanlık ve Şartları Tanımlandı

Yeni mevzuatta, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde güncellenen eğitim ve öğretim programları doğrultusunda ders kitapları ve eğitim araçlarının hazırlanması, incelenmesi ve değerlendirme süreçlerinde yapılan güncellemeler göz önünde bulunduruldu. Bu model, öğrencilerin zihinsel, duygusal, fiziksel, sosyal ve manevi boyutlarıyla bütünsel bir yaklaşımla ele alınmasını ve hedefin “yetkin ve erdemli insan” yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Bu bağlamda, ders kitaplarının hazırlanması ve değerlendirilmesi süreçlerinde taşıyacağı şartlar bakımından mevzuata yeni hükümler eklendi.

Yönetmelik değişikliği ile taslak ders kitaplarının yazım sürecinde aranan nitelikler ve unvanlar iyileştirildi. Ayrıca, kitabın elektronik eğitim içeriklerini hazırlayanlara yönelik uzmanlık ve şartlar tanımlandı.

Öğrenme Süreçleri Dinamik ve İnteraktif Hale Getirildi

İnceleme ve değerlendirme süreçlerinde dikkate alınan beş kriter genişletilerek sekize çıkarıldı. Böylece, “anayasa ve diğer mevzuat”, “bilimsel yeterlik”, “dil ve anlatım”, “görsel tasarım”, “öğretim programının amaç ve kapsamı” yönünden yapılan inceleme ve değerlendirme süreçlerine “yeni eğitim öğretim programlarının bütünleşik yapısı” ile “ölçme ve değerlendirme sürecine uygunluk” kriterleri eklendi.

Ayrıca, öğrencilerin dijital çağın gerekliliklerine uygun olarak ders kitaplarına entegre edilen dijital içerikler, öğrenme süreçlerini daha dinamik ve interaktif hale getirmek amacıyla inceleme ve değerlendirme süreçlerinin önemli bir unsuru haline geldi. Taslak ders kitaplarının inceleme kriterlerine, “dersin türüne ve içeriğine göre yaş ve sınıf seviyesine uygun olarak etkili bir öğrenme-öğretme sağlayacak nitelik ve nicelikte elektronik içeriğe sahip olması” ibaresi de dahil edildi.

Elektronik İçerikler için Yeni Görev Tanımları Yapıldı

Yeni mevzuatla birlikte, tüm sınıf ve seviyelere ait derslerde Bakanlıkça hazırlanan eğitim araçlarının yer alması için düzenlemeler yapıldı. Buna göre, yeni mevzuatta eğitim aracı, “Alanında ve sınıf düzeyinde ders kitabı olmaması veya yalnızca özel yayınevlerine ait ders kitaplarının bulunması durumunda, kamu yararı gözetilerek eğitim ve öğretim kurumlarında okutulmak üzere Kurul kararı ve Bakan onayıyla, ilgili hizmet birimince hazırlanan basılı veya dijital ortamdaki kitap ve ekleri” olarak tanımlandı.

Yeni düzenlemeyle, kitabın elektronik eğitim içeriklerini hazırlayanlar “çoklu ortam tasarımcısı” olarak görev alacak. Bunun yanı sıra, çoklu ortam tasarım inceleme uzmanları için de “fiili olarak görev yapıyor olmak kaydıyla öğretmenlik mesleğinde beşinci yılını tamamlamış ve Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan bilişim teknolojileri alanında öğretmen olarak atanmış veya ilgili alanda öğretim elemanı olarak beşinci yılını tamamlamış ya da en az doktora derecesine sahip akademik kadrodaki kişi” kriterleri belirlendi.

Yardımcı Kitapların İncelenmesi

Yeni mevzuatta, Talim ve Terbiye Kurulunun inceleyeceği “yardımcı kitap” tanımı da netleştirildi. Buna göre, Bakanlık birimleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları ile meslek örgütleri tarafından eğitim ve öğretim sürecini desteklemek amacıyla örgün ve yaygın eğitim kurumlarında okutulmak üzere hazırlanan, incelenen basılı veya dijital ortamdaki kitap ve ekleri olarak tanımlanmıştır.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Eğitim Araçları ve Ders Kitaplarıyla İlgili Önemli Düzenlemeler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir