Millî Eğitim Bakanlığı’ndan LGS Duyurusu
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2 Haziran 2024 tarihinde yapılacak olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın düzenleneceği yerler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Sınav, yurt içinde 973 sınav merkezi, 3 bin 891 okul ve 62 bin 663 salonda gerçekleştirileceği gibi, yurt dışında da 11 sınav merkezi ve 11 okulda, toplamda 35 salonda yapılacak.
LGS’ye Başvuran Öğrenci Sayısı
LGS kapsamındaki bu merkezi sınava katılmak isteyen 8. sınıf öğrencileri, 18 Mart – 2 Nisan 2024 tarihleri arasında elektronik ortamda isteğe bağlı olarak başvurularını gerçekleştirdiler. Bu yıl, LGS sınavına toplamda 1 milyon 38 bin 192 öğrenci başvuruda bulundu. Öğrenciler, Kovid-19 salgını öncesinde olduğu gibi, il ve ilçelerde belirlenen okullarda sınava girecekler. Ayrıca, okulların yaklaşık %85’inin adrese dayalı yerel yerleştirme ile öğrenci aldığı göz önüne alındığında, öğrencilerin merkezi sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Özel Durumlar ve Alınacak Tedbirler
Sınavın gerçekleşeceği yerler arasında, özel durumları nedeniyle evde veya hastanede sınav almak zorunda kalan 187 öğrenciye yönelik tedbirler de alınmıştır. Görme engelli 82 ve az gören 292 öğrenci için de gerekli önlemlerin alındığı bildirilmektedir.
LGS Sınav İçeriği ve Süreleri
Bu yıl LGS sınavının içeriğinde, sınav sürelerinde ve soruların dağılımında herhangi bir değişiklik yapılmayacağı belirtilmiştir. Geçen yıl yalnızca birinci döneme ait konulardan sorular sorulmuşken, bu yıl 8. sınıfın tüm konuları sınav kapsamına alınacaktır. Merkezî sınavın birinci oturumu saat 09.30’da, ikinci oturumu ise 11.30’da başlayacaktır. İki oturum halinde uygulanacak sınavda toplamda çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve oturumlar aynı gün içerisinde tamamlanacaktır.
- Birinci oturumda, 50 soruluk sözel alan bulunacak ve süresi 75 dakika olacaktır.
- İkinci oturumda ise 40 soruluk sayısal alan yer alacak ve süresi 80 dakika olacaktır.
Birinci oturumda 8. sınıf Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden; ikinci oturumda ise matematik ve fen bilimleri derslerinden sorular sorulacaktır.
LGS Soru Hazırlama Süreci ve Güvenlik Önlemleri
Soru hazırlama çalışmaları, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Politikaları kapsamında oluşturulan “güvenlikli alan”da gerçekleştirilmiştir. Hazırlanan sorular, alan uzmanları tarafından denetimden geçirilerek soru havuzuna eklenmiştir. Sınavda kullanılacak soruların seçimi, 7/24 kapalı alanda bulunan matbaada alan uzmanlarınca yapılmış ve sınav görevlileri, sınav bitimine kadar matbaada kapalı sistemde kalacaklardır.
LGS Sınav Giriş Belgeleri ve Sonuçların Açıklanması
LGS sınavına katılacak öğrencilerin fotoğraflı sınav giriş belgeleri, 24 Mayıs 2024 tarihinden itibaren elektronik ortamda okul müdürlüklerince onaylanarak öğrencilere teslim edilmeye başlanmıştır. Sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği merkez, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacaktır. Öğrenciler, sınava fotoğraflı giriş belgeleri ve geçerli kimlik belgeleri ile kabul edilecektir. Sınav sonuçları ise 28 Haziran 2024 tarihinde açıklanacak ve aynı gün Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlanacaktır.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)