1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Öğretmen Atama Haberleri ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

Öğretmen Atama Haberleri ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öğretmen Atama Haberleri ve Eğitimde Yenilikler

Öğretmen atama haberleri, Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) tartışmalarının devam ettiği bir dönemde, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından paylaşıldı. Bakan Tekin, son 22 yılda 800 bin öğretmen ataması yapıldığını vurguladı.

Öğretmenlerin Yüzde 80’i Bizim Dönemimizde Atandı

Bakan Tekin, yaptığı sunumda Millî Eğitim Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 200 bin öğretmenin bulunduğunu ve bu öğretmenlerin yaklaşık 18 milyon öğrenciye hizmet verdiğini belirtti. Bu rakamın çok büyük olduğunu ifade eden Tekin, aileler ve yakınları düşünüldüğünde, 85 milyon vatandaşın eğitimle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini vurguladı.

Görevdeki öğretmenlerden yaklaşık 800 bininin son 22 yılda atandığına dikkat çeken Tekin, “Bu, yüzde 80’e yakın bir oranı temsil ediyor. Aynı şekilde, bu 22 yıl içinde yapılan derslik sayısının da iki katından fazla arttığını görmekteyiz. Güçlendirilmiş veya yıkımı yapılmış derslikleri de hesaba kattığımızda, bu sayı yaklaşık üç katına kadar çıkıyor” şeklinde konuştu. Yurt içindeki ve yurt dışındaki birçok akademik toplantıya katılarak öğretmenlerle görüştüklerini belirtti ve Türkiye’deki müfredatla ilgili eleştirileri topladıklarını aktardı.

Bakan Tekin, Eğitim Hakkında Gelen Eleştirilere Yanıt Verdi

Uluslararası raporlar çerçevesinde iki ana eleştiri olduğunu ifade eden Tekin, bu eleştirilerin odak noktasını şöyle özetledi:

  • “Birincisi, ‘Sizin müfredatınız 1980 ve 1990 yıllarında yaygın olarak kullanılan, bilgiye erişimde sıkıntı yaşayan çocuklar için tasarlanmış bir model. Eğitim sisteminizi bu açıdan revize etmeniz gerekiyor.’ Bu eleştiriler, Türkiye ile ilgili raporların çoğunda yer alıyor.
  • “İkincisi ise ‘Siz zorunlu eğitim çağını, yani 18 yaşına kadar olan dönemi, sanki hayatın ilerleyen kısmında hiç eğitim alma seçeneği yokmuş gibi ele alıyorsunuz. Bilgi vermeye odaklandığınız için çocuklara sadece ezber bilgileri aktarıyorsunuz, bu da onların ileride ne işe yaradığını bilmemesine neden oluyor.’”

Tekin, eğitim sisteminin işlevselliğini yitirdiğini ve aşırı bilgi yüklemesinin çocukların başarısız olmasına yol açtığını belirtti. Bu durumun öğretmenleri de etkilediğini, dolayısıyla hem okul hem de eğitim sisteminin başarısız hale geldiğini ifade etti.

Müfredatın gözden geçirilmesi gerektiğine dair birçok akademik çalışmanın biriktiğini vurgulayan Tekin, bu konuda çalışmalar başlattıklarını açıkladı.

Kendimize Özgü Bir Model Geliştiriyoruz

Vatandaşın eğitim sisteminden beklentilerinin, örneğin Güney Kore, Fransa ve Singapur’daki vatandaşların beklentilerinden farklı olduğunu dile getiren Tekin, “Bizim yaptığımız üçüncü şey müfredatla ilgili. Kendi millî ve manevi değerlerimizi, ülkeyi, toplumu ve milleti bir arada tutacak temel değerlere müfredat içerisinde yer vermek istedik. Bu doğrultuda oluşturduğumuz Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, hem mevcut verilere dayanan hem de kendi değerlerimizi yansıtan kendimize özgü bir model olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Öğrenci profili tanımlaması yaptıklarını belirten Tekin, “Nasıl bir öğrenci istiyoruz? Yetkin ve erdemli bir insanı önceleyen bir öğrenci profili oluşturduk. Beceri odaklı, gündelik yaşamla bağlantı kurabilen, sadeleştirilmiş içeriklerle farklılaştırılmış bir eğitim öğretim süreci inşa etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, müfredatı yüzde 35 oranında sadeleştirdiklerini ifade ederek, “Ahlaklı, erdemli, milleti ve insanlığı gözeten, eleştirel düşünen, sorgulayan, araştıran ve medeniyete uyum sağlayan değil, etkin olarak medeniyet kurucusu ve geliştiricisi nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin temelinin insana dayandığını vurgulayan Tekin, “Hedefimiz iyi insan yetiştirmek. İnsanı zihinsel, duygusal, bedensel, sosyal ve manevi gelişim yönleriyle bir bütün olarak ele alıyoruz. Bu modelle toplumu ve ülkesini imar eden şahsiyetler yetiştirmeyi ahlaki bir sorumluluk olarak görüyoruz” diye ekledi.

Son olarak, medeniyetimizin üzerine inşa edildiği temel kavramlar olan aklıselim, kalbiselim ve zevkiselim sahibi nesiller yetiştirmek için madde, mana, akıl, duygu, nefis, vicdan, insan, toplum ve zaman-mekan dengesini gözeten bir program oluşturma çabasını sürdürüyoruz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Öğretmen Atama Haberleri ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir