1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Öğretmenlik Mesleği Kanunu ve Getirdiği Yenilikler

Öğretmenlik Mesleği Kanunu ve Getirdiği Yenilikler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, eğitim sektöründeki neredeyse tüm sendikaların itirazlarına rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Bu önemli düzenleme, öğretmenlerin kariyer basamaklarını ve mesleki gelişimlerini etkileyecek birçok yenilik getirmektedir.

Öğretmenlik Kariyer Basamakları

Öğretmenlik Mesleği Kanunu, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmesi, yetiştirilmesi, atanması, hakları, ödev ve sorumlulukları ile kariyer basamaklarında ilerlemeleri gibi konuları düzenlemektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara göre, öğretmenlerin; Atatürk inkılap ve ilkelerine, insan haklarına ve Türk milletinin değerlerine bağlı bireyler yetiştirme gibi önemli görevleri bulunmaktadır.

Öğretmenlerin Görevleri

Öğretmenler, öğrencilerin öğrenme stillerine ve yeteneklerine saygı göstererek, eğitim ortamında olumsuz söz, tavır ve davranışlardan korumakla yükümlüdür. Aşağıda öğretmenlerin görevleri sıralanmıştır:

  • Derse girmek ve nöbet tutmak
  • Merkezi veya mahalli sınavlarda görev almak
  • Kurul ve komisyonlara katılmak
  • Öğrenci rehberlik hizmetlerini yürütmek
  • Uygulama gerektiren eğitimleri koordine etmek
  • Eğitim öğretim süreçlerine ilişkin diğer görevleri yürütmek

Öğretmenler, meslekleriyle ilgili olmayan işlerde rızaları dışında görevlendirilemeyeceklerdir. Ayrıca, yöneticilerin de görev ve sorumlulukları bu kanunla belirlenmiştir.

Öğretmenlerin Nitelikleri ve Seçimi

Kanun, öğretmenliği özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlayarak, öğretmen olarak istihdam edileceklerin en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından mezun olmalarını şart koşmaktadır. Öğretmenlik mesleği için gerekli nitelikler, Bakanlık tarafından belirlenecek yükseköğretim programları esas alınarak düzenlenecektir.

Öğretmenlik Hazırlık Eğitimi

Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde hazırlık eğitimi, Millî Eğitim Akademisi tarafından verilecektir. Bu eğitim programı dört dönem sürecek olup, öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre üç döneme indirgenebilecektir. Hazırlık eğitiminin içeriği ve süresi Bakanlıkça belirlenecektir.

Hazırlık Eğitimine Alınacakların Belirlenmesi

Hazırlık eğitimine alınacaklar için Türk vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum olmamak, belirli suçlardan mahkum olmamak gibi şartlar aranacaktır. Ayrıca, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacaktır. Adaylar, atama izni verilen pozisyon sayısını geçmemek üzere sınav puanı üstünlüğüne göre belirlenecektir.

Başarılı Sayılma Kriterleri

Hazırlık eğitiminde her dersten en az iki yazılı sınav yapılacak, 100 üzerinden 60 ve üzeri not alanlar başarılı sayılacaktır. Ek sınav hakkı verilecek ve her dersten 60 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacaktır. Uygulamalı derslerde ise öğretmen adayları üç defa değerlendirilecek ve başarılı olanlar atamaya esas başarı puanı alacaklardır.

Akademi ile İlişkinin Kesilmesi

Hazırlık eğitimine alınacakların belirlenmesi kriterlerini taşımayanların akademi ile ilişkisi kesilecektir. Disiplin cezaları ve disiplin cezası gerektiren fiil ve davranışlar da bu kanunla belirlenmiştir.

Ödül ve Disiplin Hükümleri

Öğretmen ve yöneticilere, Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde ödüller verilebilecek. Ancak, Türk Ceza Kanunu kapsamındaki suçlardan mahkum olanların öğretmenliği sona erecektir.

Milli Eğitim Akademisi

Bakanlık tarafından kurulacak olan Millî Eğitim Akademisi, öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, öğretmen ve yöneticilerin mesleki gelişimi için eğitim programları hazırlayıp uygulayacaktır. Akademi, eğitim ihtiyaçlarını belirleyerek, bu ihtiyacı karşılayacak eğitim programlarını düzenleyecektir.

Sonuç

Öğretmenlik Mesleği Kanunu, eğitim alanında köklü bir değişim sağlarken, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini ve kariyer basamaklarında ilerlemelerini desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu düzenlemeler, öğretmenlerin niteliklerini artırarak, eğitim kalitesini yükseltmeyi hedeflemektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Öğretmenlik Mesleği Kanunu ve Getirdiği Yenilikler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir