Okul Kış Saati Uygulaması Nasıl Uygulanacak?
Milli Eğitim Bakanlığı, ‘kış saati’ ve ders başlangıç saatlerine dair önemli bir genelge yayımladı. Bu genelgede, okullardaki ders saatlerinin belirlenmesinde valiliklerin yetkili olduğu vurgulanarak, il bazlı ders saati başlangıç saatlerinin dikkatli bir şekilde planlanması gerektiği belirtildi.
Genelgede şu ifadelere yer verildi: “Millî Eğitim Bakanlığı tarafından illere gönderilen talimatlarda, gün doğumu ve batımı saatleri ile toplumsal şartların göz önünde bulundurulmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Okullardaki ders saatleri, eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenmeli ve öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları için gerekli önlemler alınmalıdır.”
Ayrıca, mevcut ileri saat uygulamasının devam ettirilmesinin kararlaştırıldığı ve bu durumun mevzuatlarla desteklendiği ifade edildi. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde de ders yılının en az 180 iş gününden oluşması gerektiği belirtilmiştir.
Derslik Sayısı 1 Milyona Yaklaştı
İlk ve ortaöğretim okullarındaki derslerin başlama ve bitiş saatleri, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ve Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yer alan ilgili hükümlere göre belirlenmektedir. Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre günlük çalışma saatlerini belirleme yetkisi valiliklere verilmiştir.
Genelgede, yaz saati uygulamasının devam ettirilmesi nedeniyle ‘kış saati’ şeklinde bir düzenleme talebinin illere ait mesai ve ders saati başlangıç saatlerini belirlemek üzere valiliklerin yetkili olduğu hatırlatılmıştır. Bu bağlamda, gün doğumu ve batımı ile toplumsal şartların dikkate alınarak okullardaki ders saatlerinin planlanması gerektiği, derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenmesi gerektiği ve öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları için gerekli tüm tedbirlerin alınması gerektiği ifade edilmiştir.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)