1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Süreç Odaklı Ölçme Sistemi ile Yeni Eğitim Modeli

Süreç Odaklı Ölçme Sistemi ile Yeni Eğitim Modeli

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni Eğitim Modelinde Süreç Odaklı Ölçme Sistemine Geçiş

Millî Eğitim Bakanlığı, eğitim alanında gerçekleştirdiği yenilikler doğrultusunda yeni bir eğitim modeli olan Süreç Odaklı Ölçme Sistemi’ne geçiş yaptığını duyurdu. Bu sistem, öğrenci gelişimini daha etkin bir şekilde takip etmeyi amaçlıyor.

Süreç Odaklı Ölçme Sistemi

Bakanlık, resmi web sitesinden yeni eğitim sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Okul Öncesi, 1. sınıf, 5. sınıf, Hazırlık ve 9. sınıflarda uygulamaya konulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde, “Beceri Temelli” yeni müfredat ile öğretmenlerin, “Sonuç Odaklı Ölçme” sisteminin yerine, öğrencilerin gelişimlerini takip etmelerine imkan tanıyan “Süreç Odaklı Ölçme” sistemine geçiş yaptıkları belirtildi.

Geçtiğimiz yıl, Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okullarda birçok yenilik hayata geçirildi. Bu yenilikler arasında konu soru dağılım tabloları, ortak sınav haftası, ortak sınavlar, geliştirici değerlendirme yöntemleri ve sınavlarda açık uçlu sorular gibi uygulamalar yer almaktadır. Yeni müfredatla birlikte, eğitimde “öğrenci merkezli” ve “beceri odaklı” bir yaklaşım benimsenerek ölçme ve değerlendirme süreçlerinde köklü değişiklikler yapıldı.

Öğrenim Süreçleri İyileştiriliyor

Bu yeni sistem kapsamında, daha önce sadece sınav sonucuna dayanan “sonuç odaklı ölçme” yerine, öğretmenler öğrencilerinin gelişimini takip etmelerine olanak tanıyan tanılayıcı, biçimlendirici ve düzey belirleyici değerlendirme yöntemlerini uygulayacaklar. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde geliştirilen “süreç odaklı ölçme” ile öğrencilerin bilgi ve becerilerindeki gelişim, aktif ve etkileşimli bir şekilde sistematik olarak izlenecek. Ayrıca, sınıf içinde öğrencilere anlık ve açıklayıcı geri bildirimler sağlanarak öğretim süreçlerinin sürekli olarak iyileştirilmesi hedeflenmektedir.

Eski ve Yeni Bilgi Arasında Bağlantı Kurulacak

Yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan ders kitaplarında, “süreç odaklı ölçme” yaklaşımı benimsenerek öğrenciler, zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak ele alınmaktadır. Bu kitaplar, teorik bilgilerin yanı sıra günlük hayatla da köprü kuracak nitelikte tasarlanmış olup, öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarında faydalanabilecekleri çeşitli örnek ve yöntemler sunmaktadır. Bu yöntemler, her öğrencinin farklı ihtiyaçlarına uygun olarak derslerin nasıl çeşitlendirilebileceğine dair pratik bilgiler içermektedir.

Öğretmenlere Rehber Olacak Sistem

Ayrıca, öğretmenlere rehberlik etmesi amacıyla ders kitaplarında her konuya ilişkin izlemeleri gereken yollar da gösterilmiştir. Bu doğrultuda, “süreç odaklı ölçme” uygulamasında öğretmenler, dersi işlemeye başlamadan önce öğrencilerinin göreceği konuyla ilgili geçmişte edindikleri bilgilerle hangi kavramları bilmesi gerektiğini belirleyecekler. Sınıfta bu kavramların bilinirliğini sorgulamak için soru, görsel, video, test veya farklı ölçme araçları ile ön değerlendirme yapacaklardır.

Ön değerlendirmeden sonra öğretmenler, öğrencilerin geçmiş bilgileri ile yeni öğrenilecek bilgiler arasında bağlantılar kurarak, dersin ilgi çekici olmasını sağlayacak ve bu bilgilerin günlük hayatta nasıl kullanılabileceğini anlatacaklardır. Öğretmenler, öğrencilerin eğitim süreçlerinden en üst düzeyde faydalanmaları için sınıf içinde, konuyla ilgili eksik olan veya diğerlerine göre ileride olan öğrencileri tespit ederek destekleme veya zenginleştirme gibi farklılaştırılmış eğitim planlayacaklardır.

Öğrenciler de Kendini ve Akranlarını Değerlendirecek

Yeni müfredatla uygulanan “süreç odaklı ölçme” yaklaşımına göre öğretmenler, öğrencilere ödevler, projeler, performans görevleri, sunumlar, kontrol listeleri, sınavlar, gözlem ve görüşme formları, grup çalışmaları, sınıf içi tartışmalar ve öz/akran/grup değerlendirmeleri gibi çeşitli yöntemlerle onların performansını ölçmek ve geliştirmek için geri bildirimler sunacaklardır. Öğrencilere, karşılaşabilecekleri problemler veya görevler verilerek, yargılayıcı tutumdan uzak, motive edici geri bildirimler sağlanacak ve dijital teknolojiler kullanılarak aktif öğrenme süreçleri desteklenecektir.

Örneğin, belirli bir öğrenme çıktısına ulaşmak için grup çalışması yapılması gerektiğinde, öğretmen sınıf içinde gruplar oluşturarak her bir öğrencinin uygulamalar, araştırmalar ve çalışmalar yapmasını isteyecek. Bu süreç boyunca öğretmen, öğrencinin her bir adımını izleyerek hangi kazanımları elde ettiğini değerlendirecek ve geçilen aşamalar ile oluşturulan ölçekler kayıt altına alınacaktır. Ayrıca, öğretmenler, ölçülmek istenen becerilerin değerlendirilmesinde grup çalışmasındaki sürece yönelik olarak “öz ve akran değerlendirme formlarını” doldurmaları için öğrencilerden isteyeceklerdir.

Öğretmen ve Veliler İçin Yeni Materyaller Hazırlandı

Öte yandan, sınıf içi ölçme ve değerlendirme uygulamalarının süreç odaklı ve geliştirici bir yaklaşımla sürdürülmesi amacıyla veli, öğrenci ve öğretmenler için yeni materyaller hazırlanmıştır. Bu kapsamda, velilere yönelik bilgilendirme kılavuzlarında yenilenen öğretim programlarına ilişkin beceriler, eğilimler, değerler ve ders bazında tanıtımlar yer almaktadır. Hazırlanan bu kılavuzla, velilerin öğrencilerin eğitim süreçlerine aktif katılımlarının sağlanması ve geri bildirimlerle eğitim-öğretim çalışmalarının daha etkin hale getirilmesi amaçlanıyor.

Ortaöğretime geçen öğrenciler için bu yıl ilk defa müfredattaki değişikliklerin yer aldığı “Liseye Hoş Geldin” kitabı hazırlanmıştır. Bu kitap, öğrencilere lisede karşılaşacakları dersleri tanıtmak, programların işleyişini açıklamak ve derslere nasıl çalışmaları gerektiği gibi konuları aktarmak amacıyla oluşturulmuştur. Ayrıca, lise dönemi boyunca kullanabilecekleri eğitim platformları ve kaynaklar ile örnek uygulamalar da kitabın içeriğinde bulunmaktadır.

Öğretmenlere rehberlik etmesi için hazırlanan materyaller ise yeni öğretim programları esas alınarak süreç odaklı değerlendirme yaklaşımına göre oluşturulmuştur. Bu yenilikler, eğitim süreçlerinin daha etkili ve verimli bir şekilde yönetilmesine önemli katkılar sağlayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Süreç Odaklı Ölçme Sistemi ile Yeni Eğitim Modeli
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir