YLSY Bursiyerleri İçin Önemli Açıklamalar
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Yurt Dışına Lisansüstü Tahsil Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) bursiyerlerine yönelik düzenlenen Vizyon ve Farkındalık Eğitimleri programında önemli bilgiler paylaştı. Bakan Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu programa verdiği değeri vurgulayarak, bursiyerlerin yerinde olmayı çok istediğini ifade etti. “Nitekim çok şanslısınız.” dedi.
Bakan Tekin, üniversiteden mezun olduktan sonra yurt dışına gitmek için başvurduğunu, ancak 28 Şubat sürecinde Ulusal Eğitim Bakanlığından “Yurt dışına gönderilmeniz uygun görülmemiştir.” şeklinde bir yazı aldığını belirtti. Kendisi, bu süreçte “1416 mağduru” olduğunu dile getirdi.
FETÖ ile Mücadele ve Bursiyerlerin Durumu
Bakan Tekin, 2014 yılında 1416 sayılı Kanun ile ilgili birçok yenilik ve düzenleme gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu konuda, “MEB 1416 ile ilgili düşünceli meseleler vardı. Ayrıca, FETÖ terör örgütünün bursiyerlerle temas kurarak üzerlerinde vesayet kurmaya çalıştığı bir süreç yaşandı.” ifadelerini kullandı. 2013 yılında Bakanlıkta müsteşar olduğunda bu durumu fark ettiğini ve o dönemdeki Bakan Nabıi Avcı’ya 1416 bursunun revize edilmesi gerektiğini ilettiğini aktardı. “Naci Hoca da inisiyatif vererek, eksiklikleri gidermek için yasal düzenlemelere gitmemiz gerektiğini söyledi.” dedi.
Bursiyerlerin Çalışmaları ve Hedefleri
Bakan Tekin, yurt dışına giden bireylerin Türkiye ile ilgili çalışmalar yapmalarını pek de olumlu bulmadığını ifade etti. “Örneğin, arkadaşımız sosyoloji alanında yüksek lisans yapacak ve yurt dışında ‘Türkiye’deki etnik ve dini azınlıklarla ilgili’ bir tez hazırlayacak. Ben buna karşıyım. Türkiye’de bu konularda çalışan birçok akademisyen var, yurt dışına gönderdiğimiz kişilerin orada Türkiye ile ilgili çalışmalar yapmalarını doğru bulmuyorum.” dedi. Bu nedenle bursiyerlere, yurt dışında bulundukları süre zarfında Türkiye ile ilgili çalışmalar yapmamaları gerektiğini ilettiklerini belirtti.
Bakan Tekin, bursiyerlere bir ağabey, akademisyen ve hoca olarak yaklaştığını, onların yaşadığı sorunları çözme konusunda taahhütlerde bulunduğunu vurguladı. Oryantasyon programı kapsamında, yurt dışındaki eğitim süreçlerine dair önemli bilgiler aktaracaklarını belirtti. “İnşallah, sizler sahip olduğunuz bu büyük imkanın farkına vararak kendinizi en iyi şekilde yetiştirirsiniz. Bu ülkeye olan borcumuzu ifa etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
YLSY Başvuruları ve Süreçler
Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Fethi Fahri Kaya, 27 kamu kurumu ve 81 üniversiteden gelen talepler doğrultusunda açılan ilana toplamda 9 bin 309 başvuru yapıldığını, bu başvurulardan 2 bin 550 adayın sözlü mülakata çağrılmaya hak kazandığını bildirdi. Kaya, 563 adayın resmi kursiyerlik hakkı elde ettiğini belirterek, “Dört gün sürecek programla öğrencilerimizi, donanımlı bir şekilde yurt dışına uğurlamak için bilim insanlarıyla buluşturacağız.” dedi.
Kaya, kursiyerlerin elde ettikleri bu bursun, hayatlarının en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu ve bu başarıların Türkiye’nin geleceği için hayal güçlerini süsleyeceğini ifade etti. “Onların başarıları, artık bizim ülkemize dair hayallerimizi süsleyecek.” şeklinde konuştu.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)