Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, yükseköğretim sisteminde istihdamla olan bağı zayıf programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltacaklarını açıkladı. Özvar, gelecek dönem için belirledikleri vizyonun önemli başlıklarından birinin istihdama duyarlılık olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, YÖK olarak alınan kararlar doğrultusunda, bazı programlarda önemli değişiklikler yapılacak.
Özvar, gelecek akademik yıldan itibaren Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına “ikinci üniversite” kapsamında yalnızca 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini ifade etti. “Başta öğretmenlik mesleği olmak üzere ülkemizin istihdam dengesini göz önünde bulundurarak bu kararları alıyoruz,” diyen Özvar, öğretmenliğe geçiş fırsatı yakalamak isteyen öğrencilerin bu programlara yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Bu kararın, durumu kontrol altına almayı ve sürdürülebilirliği sağlamayı amaçladığını söyledi.
İstihdama Duyarlı Programların Geliştirilmesi
Özvar, ülkenin kaynaklarının etkin kullanımı konusunda büyük bir hassasiyetle hareket ettiklerini kaydetti. “Bir taraftan istihdam odaklı yeni programlarla üniversitelerimize ek kontenjanlar verilirken, diğer taraftan mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimler alanındaki bazı programlarda eğitim-öğretim kalitesini artırmak amacıyla piyasa taleplerinin üzerinde mezuniyete yol açan kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılmıştır,” dedi.
Özvar, ayrıca öğretim elemanları sayısı, derslik ve benzeri kapasitelerin dikkate alınarak bazı kontenjanların düşürülme yoluna gidildiğini belirtti. Bu dönemde, üniversitelerdeki program kalitesini artırmaya yönelik en önemli çalışmalardan birinin, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olduğunu açıkladı. Vakıf üniversitelerinin de aynı şekilde, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesinin sağlanacağını ifade etti.
Devlet üniversitelerine sağlanan kolaylıkların vakıf üniversitelerine de sunulmaya devam edeceğini belirten Özvar, “Adalet programında yaptığımız benzer uygulamaları burada da gerçekleştireceğiz. Bu noktada herhangi bir kayıp olmayacağını özellikle vurgulamak istiyorum,” dedi. Bu yeni düzenlemeler, yükseköğretim alanında istihdamı artırmak ve eğitim kalitesini yükseltmek amacıyla atılmış önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.