1. Haberler
  2. Gündem
  3. Antimikrobiyal Direnç Eylem Planı: Küresel Sağlık Sorunu

Antimikrobiyal Direnç Eylem Planı: Küresel Sağlık Sorunu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antimikrobiyal Direnç Eylem Planı: Küresel Bir Tehdit

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, Antimikrobiyal Direnç (AMR) konusundaki Eylem Planı hakkında değerlendirmelerde bulunarak, “Antimikrobiyal direnç, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde ve dünya genelinde artan bir halk sağlığı sorunudur” ifadesini kullandılar.

Ölümler ve Sepsis

Açıklamada, “Küresel Antimikrobiyal Direnç Araştırması (GRAM) projesi, 2019 yılında bölgede 123.834 ölümün doğrudan dirençli bakterilerin neden olduğu sepsisten kaynaklandığını ve diğer 341.097 ölümün ise dirençli bakterilerin sebep olduğu sepsis nedeniyle gerçekleştiğini tahmin etmektedir. Uygunsuz antibiyotik kullanımı, AMR’nin en yaygın sebeplerinden biridir” denildi. Ancak, bölgenin çoğu ülkesinde antibiyotik kullanım verilerini güvenilir bir şekilde toplamak, analiz etmek ve yorumlamak için gereken sistemler hala geliştirilme aşamasındadır.

Çoğu durumda, kaliteli antibiyotik kullanımına dair veriler oldukça sınırlıdır. Ulusal ve tesis düzeyinde antibiyotik kullanım alışkanlıklarıyla ilgili daha kaliteli verilere ulaşmak, antibiyotiklerin daha uygun kullanımını sağlamak ve böylece AMR gelişimini azaltmak için son derece önemlidir. Antibiyotik tüketim verilerinin toplanması, analizi ve kullanımının güçlendirilmesi ihtiyacı, AMR ile ilgili ülke programlarının gözden geçirildiği Haziran 2023 bölgesel toplantısının temel önerileri arasında yer aldı.

Katar’da Eylem Masaya Yatırıldı

Bu bağlamda, DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Ofisi, 13-15 Mayıs 2024 tarihlerinde Doha, Katar’da “Eylem Amaçlı Veriler: Reçete ve yönetim faaliyetlerini iyileştirmek için antibiyotik tüketimi verilerinin kullanılması” başlıklı bir bölgesel toplantı düzenleyecek. Katar Kamu Bakanlığı, etkinliğe sağlık alanında ev sahipliği yapacak.

Toplantıya, Bölge Ofisi, DSÖ genel merkezi, DSÖ ülke ofisleri, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Körfez Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ve Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden uzmanların yanı sıra bölgedeki 11 ülkeden 50’den fazla delege katılacak.

Toplantının amacı, ülkelerde mevcut veri kaynaklarını belirlemek ve bu verileri ulusal ve tesis düzeyinde antibiyotik tüketim modellerini daha iyi anlamak için kullanarak yönetim çabalarını bilgilendirmek. Katılımcılar, pazar dinamikleri ve politikaları, hastane antimikrobiyal yönetim programları ve ulusal tüketim hedefleri gibi konularda antibiyotik tüketim verilerinin kullanımını odaklanarak çeşitli vaka çalışmalarını tartışacaklar. Ayrıca, eylem için potansiyel antibiyotik kullanım verileri kaynaklarını belirlemek ve kullanmak amacıyla ülke düzeyinde bir yol haritası geliştirmeye de başlayacaklar.

Toplantıda, verilerin politika ve programatik eylemler için daha etkili bir şekilde kullanılmasına dair bölgesel beklentiler ve zorluklar üzerine bir uzman paneli tartışması da gerçekleştirilecek.

Temel Antibiyotiklere Erişimde Zorluklar

Program Yönetimi Direktörü ve Bölge Ofisi Bulaşıcı Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Departmanı Direktör Vekili Dr. Rana Hajjeh, antibiyotik kullanımının azaltılması konusunda acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı: “Bölgemiz, dünya genelinde en yüksek ve en hızlı artan antibiyotik seviyelerine sahip. Antibiyotikler, çok değerli ve temel ilaçlardır; bu nedenle korumak istediğimiz bir varlık durumundadır. Ancak bölgemiz, iki yönlü bir zorlukla yüzleşmektedir. Birincisi, birçok ülkede aşırı derecede yüksek antibiyotik kullanımı, ikincisi ise birçok ülkede temel antibiyotiklere erişim eksikliğidir.”

Dr. Hajjeh, “Amacımız, uygun piyasa düzenlemeleri yoluyla antibiyotiklere erişimi, bulunabilirliği ve kullanımını iyileştirmektir” diyerek sözlerine devam etti. “Bu, karar alma süreçlerini desteklemek amacıyla mevcut antibiyotik tüketim verilerini daha etkili bir şekilde kullanmak için ulusal ilaç düzenleyicileri ve ülke yetkilileri için kapasite geliştirilmesini gerektirecektir. DSÖ, bu çabaları desteklemek için ortaklar ve hükümetlerle birlikte çalışmaya kararlıdır.”

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Antimikrobiyal Direnç Eylem Planı: Küresel Sağlık Sorunu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir