1. Haberler
  2. Gündem
  3. AYM, İletişim Başkanlığı Kararnamesini İptal Etti

AYM, İletişim Başkanlığı Kararnamesini İptal Etti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AYM’den İletişim Başkanlığı Kararnamesine İptal

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na basın ve ifade özgürlüğüne müdahale yetkisi veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni iptal etti. Bu karar, kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, ifade özgürlüğü açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.

AYM tarafından yayımlanan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesinde “manipülasyon ve dezenformasyonla mücadele” amacıyla kurulan Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı ile ilgili düzenlemenin, basın ve ifade özgürlüğüne müdahale teşkil ettiği vurgulandı.

Anayasa Mahkemesi’nin İletişim Başkanlığı Yetkileri Hakkındaki Kararı

AYM’nin açıklaması, “Bu bağlamda kuralların, kapsamları itibarıyla Anayasa’nın İkinci Kısım İkinci Bölümü’nde yer alan kişi hakları ve ödevleri ile ilgili düzenlemeler içerdiği görülmüştür. Anayasa Mahkemesi, 27/12/2023 tarihinde E.2020/88 numaralı dosyada, (66) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 5. maddesiyle (14) numaralı İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne eklenen 6/A maddesinin (c) ve (ç) bentlerinin konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduklarına ve iptallerine karar vermiştir.” ifadesiyle karara açıklık getirdi.

Basın Hürriyeti Vurgusu

Dava konusu kurallar, Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik iç ve dış tehdit unsurlarını analiz ederek stratejik iletişim ve kriz yönetimi açısından gerekli tedbirleri uygulamak amacıyla İletişim Başkanlığı’nın (Başkanlık) görevleri arasında yer alıyordu. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yürütülen psikolojik harekât, propaganda ve algı operasyonu faaliyetlerini belirleyerek her türlü manipülasyon ile dezenformasyona karşı faaliyette bulunmak da bu görevler arasında sayılmaktaydı.

Başvuru Gerekçesi

Dava dilekçesinde, bu kuralların Başkanlığa verilen stratejik iletişim ve kriz yönetimiyle ilgili görevlerin haberleşme ve basın özgürlüğü ile ilişkili olduğu belirtilmiş, bu nedenle bu tür düzenlemelerin yalnızca kanunla yapılabileceği vurgulanmıştır. Ayrıca, temel hak ve özgürlüklerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi (CBK) ile düzenlenemeyeceği ve kurallarda öngörülen görevler kapsamında alınacak tedbirlerin genel çerçevesinin ilke ve esaslarının belirlenmediği ifade edilmiştir.

Mahkemenin Değerlendirmesi

Anayasa’nın 104. maddesi gereğince, Anayasa’nın İkinci Kısmı’nın Birinci ve İkinci Bölümlerinde yer alan temel haklar ile Dördüncü Bölümü’nde bulunan siyasi haklar ve ödevlerin Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle düzenlenemeyeceği belirtilmiştir. Dava konusu kurallar, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yürütülen algı operasyonları sonucunda ortaya çıkan krizlerin stratejik iletişimle yönetilmesine yönelik tedbirler almak ve her türlü manipülasyon ile dezenformasyona karşı faaliyette bulunmak amacı taşımaktadır. Bu nedenle, alınacak tedbirler ve gerçekleştirilecek faaliyetlerin Anayasa’nın 26. maddesinde yer alan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti ile 28. maddesinde yer alan basın hürriyeti ile doğrudan ilişkili olduğu açıktır.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
AYM, İletişim Başkanlığı Kararnamesini İptal Etti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir