Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı Uygulama Süreci
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bakanlık tarafından hazırlanan ilk Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nın uygulanma sürecine dair önemli bilgiler paylaştı. Bakanlık, sürecin birinci yılını tamamlayarak ara değerlendirme raporunu hazırladığını belirtti. Göktaş, yürütülen çalışmalar neticesinde, engelli çocukların doğumdan ilkokulun ilk yıllarına kadar izlenip desteklenmesi amacıyla Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Sistemi’nin kurulacağını ifade etti. Bu sistemin oluşturulması için UNICEF ve ilgili kamu kurumlarıyla iş birliği içerisinde bir pilot çalışma başlatacaklarını vurguladı.
UNICEF ile İşbirliği İçerisinde Çalışmalar
Bakan Göktaş, engelli çocukların doğumdan ilkokul çağına kadar takip edilmesi ve desteklenmesi amacıyla Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Sistemi’nin kurulacağını yineleyerek, “Özel gereksinimi olan çocuklarımızın doğumdan ilkokul çağına kadar bütüncül ve aile odaklı bir yaklaşımla nitelikli bakım, sağlık, koruma ve eğitim hizmetlerine erişimlerini sağlamak için erken müdahale sisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldü. Bu sistemin hayata geçirilmesi için UNICEF ve ilgili kamu kurumlarının iş birliğiyle bir pilot çalışma başlatacağız” dedi.
İhtisaslaşmış Bakım Kalite Standartları Geliştirilecek
Göktaş, bakım merkezlerinde yaşayan engelli bireylerin daha iyi hizmet alabilmeleri için Bakanlığa bağlı kuruluşların Bakım Hizmetleri Kalite Standartları (BHKS) çerçevesinde değerlendirildiğini belirtti. “Bu standartlarla uzun dönemli bakım hizmeti sunan kuruluşlarımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Özel engelli bakım merkezlerinden, Bakım Hizmetleri Kalite Standartlarına uygun olan kuruluşlara teşvik ödemesi yaparak bu merkezlerde sunulan hizmetlerin kalitesini artırmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki dönemde ihtisaslaşmış bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin açılabilmesi için bu merkezlere yön verecek ihtisaslaşmış bakım kalite standartlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapacağız” diye ekledi.
Uzun dönemli bakım hizmeti sunan kuruluşların kalite değerlendirmelerinde teknolojik gelişmelerin de dikkate alındığını belirten Göktaş, bu bağlamda, bakım merkezlerinin kalite standartlarına uygunluklarının değerlendirilmesinde bilişim sistemlerinin kullanılacağını ve kalite bilgi yönetim sistemi olan KALDES sisteminin bağımsız bir şekilde geliştirileceğini ifade etti.
Engelliliğe Duyarlı Afet Yönetim Hizmetleri Geliştirilmesi
Bakan Göktaş, engelliliğe duyarlı afet yönetim hizmetlerinin geliştirilmesi için de çalışmalar yürüttüklerini belirtti. “Engelli ve Yaşlı Alanında Uzun Dönemli Bakım Hizmeti Sunan Kuruluşlarda Afet ve Acil Durum Planı Geliştirilmesi” projesini hayata geçirdiklerini kaydederek, bu projenin özel gereksinimli bireylerin, ihtiyaç türlerine göre uygun afet yönetim planlarının geliştirilmesini hedeflediğini söyledi. Ayrıca, engelli ve yaşlı bireylere duyarlı bir afet yönetimi modeli geliştirmek için paydaş kurum ve kuruluşlarla iş birliğini artıracaklarını ifade etti.
Önümüzdeki dönemde, 6 Şubat depreminden etkilenen 11 ilde, afet sonrası iyileştirme çalışmalarında çadır kentlerin ve konteyner kentlerin engelli ve yaşlı bireylerin kullanımına uygun hale getirilmesi için çalışmalara başlayacaklarını belirten Göktaş, bu illerde bakım ihtiyacı olan engelli ve yaşlıların ihtiyaç duydukları rehabilitasyon hizmetlerini planlayarak, uygun bakım modellerinden yararlanmalarını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)