Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve tütün endüstrisinin izlenmesine yönelik küresel bir kuruluş olan STOP, tütün ve nikotin ürünlerinin gençler üzerindeki etkilerini ortaya koyan önemli bir raporu kamuoyuna sunuyor. “Yeni nesli kancalamak” başlıklı bu rapor, tütün ve nikotin endüstrisinin gençleri bağımlı hale getirmek için nasıl pazarlama stratejileri geliştirdiğini ve bu ürünlerin yaygınlaşmasının neden olduğu ciddi sağlık tehditlerini vurguluyor. Bu rapor, DSÖ’nün 31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü öncesinde, gençlerin seslerini yükselterek hükümetlere tütün ve nikotin endüstrisinin hedefleri olmaktan korunmaları için çağrıda bulunduğu bir dönemde yayınlanıyor.
Rapor, dünya genelinde 13-15 yaş arasındaki yaklaşık 37 milyon çocuğun tütün kullandığını ve birçok ülkede ergenler arasında e-sigara kullanım oranının yetişkinlerden daha yüksek olduğunu gösteriyor. Örneğin, DSÖ Avrupa Bölgesi’nde yapılan bir ankete katılan 15 yaşındaki gençlerin %20’si son 30 gün içinde e-sigara kullandığını bildiriyor. Bunun yanı sıra, DSÖ Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yapılan araştırmalar, bazı ülkelerde erkeklerde tütün kullanım oranının %35’e, kızlarda ise %30’a kadar ulaştığını ortaya koyuyor. Tüm DSÖ bölgeleri arasında erkek çocuklarda ortalama tütün kullanım oranının en yüksek olduğu bölge %15 ile Doğu Akdeniz Bölgesi olarak kaydediliyor.
E-Sigara Kullanımının Geleneksel Sigara Üzerindeki Etkisi
E-sigaraların, gençler arasında geleneksel sigara kullanımını neredeyse üç kat artırdığına dair araştırmalar mevcut. Özellikle, sigara içmeyen ergenler arasında gelecekte tütün kullanımına yönelik yüksek bir duyarlılığın ele alınması son derece kritik. Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki bazı ülkelerde, hiç tütün kullanmamış olan kız ve erkek çocukların yaklaşık %30’u ileride sigara içme olasılıklarını düşündüklerini ifade ediyor. Bu durum, hem mevcut hem de potansiyel kullanıcıları hedef alan önleyici stratejilerin acil bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor.
Tütün Endüstrisinin Gençleri Hedef Alması
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Tütün endüstrisi, nikotini çocuklarımıza farklı ambalajlarla yeniden sunmaya çalışarak geçmişte yapılan hatalardan ders almadığını gösteriyor” dedi. Bu endüstriler, yeni ürünlerle aktif olarak okulları, çocukları ve gençleri hedef alıyor. Dr. Ghebreyesus, “Bu tehlikeli ve bağımlılık yapıcı ürünlerin tanıtımında zarar azaltma söylemi nasıl geçerli olabilir?” diye sordu.
Endüstri, ürünlerini şeker ve meyve aromaları gibi cazip tatlarla gençlere pazarlamaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmalar, genç e-sigara kullanıcılarının %70’inden fazlasının, eğer ürünler yalnızca tütün aromalı olsaydı sigarayı bırakacaklarını ortaya koyuyor. DSÖ Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Direktörü Dr. Ruediger Krech, “Bu endüstriler, çocuklara doğrudan hitap eden ürünler tasarlamakta ve buna uygun pazarlama stratejileri kullanmaktadır” dedi. “Pamuk şekeri, sakız gibi çocuk dostu tatların, oyuncakları andıran renkli tasarımlarla birleşimi, gençleri bu zararlı ürünlere bağımlı kılmaya yönelik açık bir girişimdir.”
Acil Önlemler ve Gereken Düzenlemeler
Bu yanıltıcı pazarlama taktikleri, gençleri ömür boyu sürecek zararlı bir bağımlılıktan korumak için güçlü düzenlemelere acil bir ihtiyaç olduğunu gözler önüne seriyor. DSÖ, hükümetleri gençlerin tütün, e-sigara ve diğer nikotin ürünlerinden korunması için bu ürünlerin alımını yasaklayarak veya sıkı bir şekilde düzenleyerek korumaya çağırıyor. DSÖ’nün önerileri arasında:
- Halka açık kapalı alanların %100 dumansız hale getirilmesi,
- Aromalı e-sigaraların yasaklanması,
- Pazarlama, reklam ve tanıtım yasakları,
- Daha yüksek vergiler,
- Endüstrinin kullandığı aldatıcı taktikler konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi,
- Gençlerin öncülüğünde eğitim ve farkındalık girişimlerinin desteklenmesi.
DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Hanan Balkhy, “Gençlerimizi tütün ve nikotin kullanımının yıkıcı sonuçlarından korumaya devam etmeliyiz” dedi. “Doğu Akdeniz Bölgesi, eski ve yeni ürünleri daha fazla çocuk ve gencin kullanmasına yönelik tütün endüstrisi faaliyetlerinden muaf değil. Yeni ürünlerin Bölge’deki tütün reklamı yasalarını ve sponsorluk ile tanıtım yasaklarını ihlal ettiğini düzenli olarak gözlemliyorum. Bu endüstri taktiklerine son vermek ve Bölgenin çocuklarını ve gençlerini korumak zorundayız.”
Vital Strategies STOP Direktörü Jorge Alday, “Bağımlı gençler, tütün endüstrisi için ömür boyu sürecek kâr anlamına geliyor” diyerek, “Eğer politika yapıcılar harekete geçmezse, mevcut ve gelecek nesiller, sigara dahil olmak üzere birçok tütün ve nikotin ürününe bağımlılık ve buna bağlı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir.” uyarısında bulundu.
Dünya genelindeki gençlik savunucuları, tütün ve nikotin endüstrisinin yıkıcı etkilerini ve manipülatif pazarlama stratejilerini ortaya çıkarmak için mücadele ediyor. Bu aldatıcı uygulamaları açığa çıkaran gençler, kendi tütünsüz geleceklerini savunuyor. Gençlik örgütleri, politika yapıcılara güçlü bir mesaj vermek için DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin (COP10) Taraflar Konferansı’nın son oturumuna katıldı: “Gelecek nesiller sizi, onları koruyanlar ya da korumayanlar olarak hatırlayacaklar.”
Bağlantılar: