Uyuzun Belirtileri ve Yayılma Yolları
Türkiye’de sivrisinek ısırıklarının artmasıyla birlikte kaşıntı şikayetleri de artmaktadır. Kaşıntıların nedenlerinden biri uyuz hastalığı olabilir. Uyuz hastalığının belirtileri arasında geceleri ve sıcakla artan yoğun kaşıntı, el parmak araları, el bileği iç bölgeleri, koltuk altları, kalça ve karın bölgesinde kaşıntılı yaralar yer almaktadır. Uyuz, Sarcoptes scabiei var. hominis adlı akarın sebep olduğu bir parazitik enfestasyondur. Hastalık, deride gece şiddetlenen kaşıntıya ve döküntülere neden olur. Uyuz hastalığı, yakın temas sonucu havlu, yatak çarşafları gibi ortak kullanılan eşyalar aracılığıyla da yayılabilir.
Uyuz Hastalığının Tanısı ve Tedavisi
Uyuz hastalığının tanısı genellikle klinik bulgular ve tedaviye yanıt ile konulur. Tedavi amaçlı ve toplumsal bulaşın önlenmesi için uyuz hastalığının kontrol altına alınması gereklidir. Tedavi için permetrin içeren losyonlar, sülfürik merhemler, Peru balsamı içeren karışımlar gibi çeşitli ilaçlar kullanılır. Tedavi sonucu parazitler öldürülse bile kaşıntı 4-6 haat sürebilir. Bu durumda antihistaminik ilaçlar ve topikal steroid içeren kremler kullanılabilir.
Tedavinin Ardından Yapılması Gerekenler
Tedavinin ardından hasta bireyin kıyafetlerini, yatak takımlarını ve diğer eşyalarını 60 derece sıcak suda yıkamak gereklidir. Yıkanamayan eşyalar plastik torbalarda muhafaza edilmeli ve 3-7 gün bekletilmelidir. Uyuz hastalığının yayılmasını engellemek için teşhis konulan hastanın yakın temas kurduğu kişilerin de tedavi edilmesi önemlidir.