1. Haberler
  2. Sağlık
  3. 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü: Aşı ve Korunma Yöntemleri

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü: Aşı ve Korunma Yöntemleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü: Uzmanlar Aşı ve Belirtiler Hakkında Bilgilendiriyor

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü: Uzmanlar Aşı ve Belirtiler Hakkında Bilgilendiriyor

28 Temmuz, her yıl viral hepatitlere dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla kutlanan Dünya Hepatit Günü olarak anılmaktadır. Uzmanlar, bu önemli günde Hepatit aşısının hayati önemi hakkında bilgi veriyor.

Hepatit Aşısı Hayati Öneme Sahip

Dünya Sağlık Örgütü, Hepatit B ve Hepatit C’yi ortadan kaldırmayı hedefleyen “Viral Hepatit Küresel Stratejisi” ile 2030 yılına kadar 300 milyon insanın hayatını değiştirmeyi amaçlıyor. Bu bağlamda, Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek, hepatit hakkında merak edilenleri aydınlatıyor.

Hepatit, Karaciğer Kanserine Yol Açabiliyor

Dünyada yaklaşık 300 milyon kişi Hepatit B, 100 milyona yakın kişi ise Hepatit C taşıyıcısı olarak bilinmektedir. Türkiye’de ise yaklaşık 3 milyon kişi Hepatit B, 500-700 bin kişi de Hepatit C taşıyıcısıdır. Her iki hastalık da genellikle kan yoluyla bulaşmakta ve tedavi edilmediği takdirde karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gibi ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.

Hepatitlerden Korunmak İçin Unutulmaması Gerekenler

  • Aşınızı yaptırın,
  • Hijyen şartlarına dikkat edin; diş tedavisi, ameliyatlar, anjiyografiler, hemodiyaliz ve iğne ile yapılan tıbbi müdahalelerin steril şartlarda yapılmasını sağlayın,
  • Dövme veya tatu gibi iğneli girişimlerin bulaştırıcı olabileceğini unutmayın,
  • Korunmasız cinsel temasın da hepatit bulaşmasına neden olabileceğini göz önünde bulundurun.

Hepatit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Özellikle Hepatit B ve Hepatit C, kronik enfeksiyonlara yol açarak karaciğer sirozu ve kanseri gibi ciddi komplikasyonlarla sonuçlanabilir. Tüm dünyada karaciğer kanserlerinin yaklaşık %70’i bu iki virüsle ilişkilidir. Ayrıca, Hepatit A, D ve E virüsleri de karaciğerde hasar oluşturabilen diğer virüslerdir. Hepatit A ve E genellikle kronikleşmezken, Hepatit D yalnızca Hepatit B taşıyıcılarında hastalığa yol açar ve hızlı bir şekilde karaciğer sirozu ve kanseri gelişimine neden olabilir.

Günümüzde Hepatit C tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlarla başarı oranı oldukça yüksektir ve tedavi ile hastalığın tamamen iyileşmesi mümkündür. Hepatit B için ise uzun süreli ve güvenilir tedavi yöntemleri mevcuttur. Önemli olan, bireylerin bu virüsleri taşıdığını bilmesi ve zamanında (karaciğerde kalıcı hasar veya kanser gelişmeden) uygun tedavi için doktora başvurmasıdır.

Ayrıca, Hepatit B ve Hepatit A’nın %100’e yakın koruyuculuk sağlayan aşıları bulunmaktadır ve bu aşıların tüm bireylere uygulanması gerekmektedir. Özellikle “merdiven altı” olarak tabir edilen, hijyen standartlarına dikkat etmeyen yerlerde yapılan tıbbi girişimlerin hepatit bulaşma riskinin yüksek olduğunu aklınızda bulundurun. Bu nedenle sağlık kuruluşu seçerken dikkatli olmalısınız.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
28 Temmuz Dünya Hepatit Günü: Aşı ve Korunma Yöntemleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir