Sağlık Bakanlığı tarafından 2022 yılında başlatılan ve Eskişehir, Karabük ve Kırşehir illerinde pilot olarak uygulanan Aile Diş Hekimliği Projesi, bu yıl tüm Türkiye geneline yayılacak. Proje kapsamında 2-12 yaş arası çocuklara yönelik koruyucu diş sağlığı hizmetleri sunulmaktadır.
Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı’nın Değerlendirmesi
Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Tarık İşmen, projenin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için toplumda farkındalığın artırılması ve muayenehane diş hekimleriyle işbirliği yapılması gerektiğini vurgulamıştır. Ayrıca, projenin kalıcı olması ve yaygınlaşması için kamu-özel ortaklığının önemli olduğunu belirtmiştir.
Aile Diş Hekimliği Projesi’nde Kamu-Özel Ortaklığı Önerisi: İşmen, projenin aile hekimliği modeline benzememesi gerektiğini ve mali idari boyutunun Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade etmiştir. Ayrıca, başvuru oranlarının düşüklüğüne dikkat çekerek kamuoyu bilgilendirmesinin etkili bir şekilde yapılması gerektiğini belirtmiştir.
- Aile Diş Hekimliği uygulamalarının yaygınlaşması ve kalıcı hale getirilmesi için dikkatli adımlar atılmalıdır.
- Koruyucu hekimlik hizmetlerinin etkin bir şekilde sunulabilmesi için kamu-özel işbirliğine ihtiyaç vardır.
Koruyucu Hekimlikte Örnek Ülke: Kore
Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı İşmen, Kore’nin koruyucu hekimlik uygulamalarıyla büyük başarı elde ettiğini vurgulamıştır. Avrupa-Türkiye kıyaslamasında Türkiye’nin diş sağlığı sorunlarının daha fazla olduğunu belirterek koruyucu hekimlik uygulamalarının önemini vurgulamıştır.
- Kore’nin koruyucu hekimlik uygulamalarıyla 1 dolara 50 dolarlık kar elde ettiği belirtilmektedir.
- Koruyucu hekimlik hizmetlerinin önemi ve etkisi üzerinde durulması gerekmektedir.