1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Aile Hekimliği Yönetmeliği Taslağına Tepkiler ve Talepler

Aile Hekimliği Yönetmeliği Taslağına Tepkiler ve Talepler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aile Hekimliği Yönetmeliği Taslağına Tepkiler

Hekim örgütleri ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarını temsil eden sendikalar, Sağlık Bakanlığı’na yönelik önemli bir çağrıda bulundu. 19 Ekim saat 13.00’te Ankara’da gerçekleştirilecek olan ortak eylemde, kamuoyuna ve halka Aile Hekimleri ile sistemin sorunları detaylı bir şekilde anlatılacak.

Koruyucu Hekimlik Güçlendirilmeli, Tek Eksik Siyasi İrade

Türk Tabipler Birliği, Aile Hekimleri kuruluşları ve sağlık iş kolundaki sendikaların imzaladığı ortak bildiri, sağlık çalışanlarının ve halkın sağlığa ulaşma konusunda yaşadığı sorunları vurguluyor. Bildiride şu ifadeler yer almakta: “Bizler, her gün yüz binlerce vatandaşımızı sağlığına kavuşturmak ve hastalanmalarını önlemek amacıyla aile sağlığı merkezlerinde aralıksız çalışan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının örgütleri olarak, sağlık sisteminin sorunlarını ve çalışanların içinde bulunduğu zorlukları görüyoruz. Çözümün ne olduğunu da biliyoruz: Sağlık sistemindeki sorunların giderilmesi, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesinden geçmektedir. Ülkemizin hem maddi kaynakları hem de sağlık alanındaki insan kaynağı bu durumu iyileştirmek için yeterlidir. Burada tek eksik olan şey ise siyasi iradedir.”

Hekim ve Hastaları Karşı Karşıya Getiren Düzenlemeler

“Sağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek düzenlemeler yapmak yerine, koruyucu sağlık hizmetlerine ve halk sağlığına katkısı olmayacak, çelişkili uygulamalarla hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlayan karmaşık hesaplamalarla ulaşılması mümkün olmayan ve halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içeren bir yönetmelik taslağı hazırlamaktadır. Mevcut şartlarda aile hekimliği sistemi, ebe ve hemşireler için çalışılabilir olmaktan çıkmıştır. Aile sağlığı çalışanı olmayan birimlere yapılan görevlendirmeler, hakkaniyetsizlik yaratmakta ve olağanüstü iş yükü ile hata riskini artırmaktadır.”

Yapılan açıklamalarda, bu yönetmelik değişikliklerinin halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük haklarını ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana, mevcut sorunları daha da derinleştireceği uyarısında bulunuluyor.

Gerekli İyileştirmeler İçin Öneriler

Halkın sağlığını koruyan, geliştiren ve hekimlerin mesleki bağımsızlığını sağlayan birinci basamak sağlık hizmeti programının hayata geçirilmesi için yapılması gerekenler net bir şekilde belirlenmiştir:

  • Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımının aile sağlığı merkezleri tarafından kamu tarafından sağlanması gerekmektedir.
  • Halkımıza etkili bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Bu amaçla, aile sağlığı merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
  • Yeterli sayıda hemşire, ebe ve teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli ve geliştirilmelidir.
  • Aile hekimlerine ve tüm sağlık çalışanlarına emekliliğe yansıyacak, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri vefat ettiğinde kesilmeyecek bir maaş ödenmelidir.

19 Ekim’de Ankara’da Büyük Eylem Var

Taleplerimizin karşılanabilir olduğunu ve sağlık sistemindeki birçok sorunu, randevu bulamama gibi sorunlardan şiddete kadar çözebileceğini biliyoruz. Sağlık Bakanlığı’na çağrımız; hekimlere ve sağlık çalışanlarına maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halk sağlığına katkı sağlamayan yönetmelik değişikliklerini yapmaktan vazgeçmesi ve taleplerimizi hayata geçirmesidir. 14 Ekim akşamında bir araya gelen bizler, 19 Ekim saat 13.00’te Ankara’da düzenlenecek mitinge güçlü bir katılım için destek vereceğimizi, halkımızın sağlığı ve haklarımız için bu taleplerin peşinde olduğumuzu belirtmekteyiz. Eziyet yönetmelikleri yerine, bütüncül bir iyileştirme sağlayan düzenlemeler hayata geçene kadar, kararlı bir şekilde halkımızı bilgilendirmeye, sağlık meslek örgütleri ile birlikte gerçekleştireceğimiz çeşitli eylem ve etkinliklerle sağlık otoritesini harekete geçirmeye devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.

İmza Sahibi Kurumlar:

  • Türk Tabipleri Birliği (TTB)
  • Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN)
  • Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF)
  • Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF)
  • Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS)
  • Genç Sağlık Sendikası
  • Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş)
  • Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği)
  • Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HekimSen)
  • Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Aile Hekimliği Yönetmeliği Taslağına Tepkiler ve Talepler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir