Metropol Tv’de Prof. Dr. Bülent Topuz tarafından hazırlanan Metropol Sağlık Programı’na konuk olan Psikiyatri Uzmanı Profesör Dr. Selim Tümkaya, çağın hastaları arasında yer alan anksiyete bozuklukları hakkında bilgi verdi. Anksiyete bozukluklarının temelinde kaygı ve korkunun yer aldığını belirten Tümkaya, farklı türlerde anksiyete bozukluklarının semptomlarının benzerlik gösterdiğini ancak ortaya çıkış nedenlerinin farklı olduğunu vurguladı. Anksiyete bozukluklarının genelinde anksiyete belirtilerinin bulunduğunu söyleyen Tümkaya, bu belirtilerin ortaya çıktığı durumların çeşitliliğine dikkat çekti.
Sosyal Anksiyete Bozukluğu
Prof. Dr. Selim Tümkaya, sosyal anksiyete bozukluğunu sosyal ortamlardan kaçınma, çekinme ve heyecanlanma olarak tanımlayarak, bu durumun genellikle korku hissiyle ilişkilendirildiğini belirtti. Özgür Fobi ve Sağlık Anksiyetesi gibi farklı türlerde anksiyete bozukluklarının da olduğuna işaret eden Tümkaya, her birinin farklı mekanizmalarla tetiklendiğini açıkladı.
Hipokondrialis ve Anksiyete İlişkisi
Anksiyete bozukluklarının bir alt türü olan hipokondrialis hakkında bilgi veren Tümkaya, bu durumda hastaların sürekli olarak hasta olduklarına dair endişeler taşıdıklarını ve belirli sağlık sorunlarıyla ilgili aşırı kaygı yaşadıklarını ifade etti. Aynı zamanda, anksiyete ve depresyonun sıkça bir arada görüldüğünü vurgulayan Tümkaya, hastaların duygularını ifade etmesinin tedavi sürecinde önemli olduğunu belirtti.
“Özellikle bizim toplumumuzda kültürel olarak bazen duygu ifadesi hoş karşılanmayan bir durum olabiliyor. O şekilde söyleyeyim ve bu tür durumlarda özellikle yaşlı hastalarda anksiyetesinin kaygısını bu tür bedensel semptomlarla ifade etmek çok sık gördüğümüz bir durumdur”