Giriş Konuşması ve Amaç
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Topluma Hizmet Uygulamaları kapsamında düzenlenen “Bağımlı Kalma Hayatta Kal: Bağımlılıkla Mücadele” konferansı büyük ilgi gördü. Konferansın açılış konuşmasını yapan EÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahriye Gülgün, projenin amacını “Bağımlılık sorununa dikkat çekmek ve toplumu bilinçlendirmek” olarak belirtti.
Madde Bağımlılığı: Bir Nörobiyolojik Hastalık
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Zeki Yüncü, konferansta yaptığı konuşmada madde bağımlılığının artık bir nörobiyolojik hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Yüncü, “Madde bağımlılığı başladıktan ve tüketildikten sonra artık bunun nörobiyolojik bir hastalık olduğunu bilmemiz gerekiyor. Maddelerin kullanımının ardından, insanların duygu durumunda bir takım değişimler meydana geliyor” şeklinde konuştu.
Bağımlılığın Oluşumu ve Etkileri
Prof. Dr. Zeki Yüncü, bağımlılığın nasıl oluştuğu konusunda detaylı bilgiler verdi. Yüncü, “Beynin birbiri ile bağlantı noktaları vardır. O bağlantı noktalarına nörotransmitterler salınır. Bu nörotransmitterlerin salınması da haz sistemini tetikler, haz sisteminin tetiklenmesi ile madde arayışı başlar” dedi. Bağımlılığın etkileri ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi.
Etkinliğe İzmir Kent Konseyi Bağımlılıkla Mücadele Başkanı Burcu Bostancıoğlu ve İzmir Toplumsal Uyuşturucu ile Mücadele ve Eğitim Derneği Başkanı Bedri Yalçın da konuşmacı olarak katıldı. Konferans, bağımlılıkla mücadelede farkındalık yaratmayı ve toplumu bilinçlendirmeyi hedefleyen önemli bir adım oldu.