1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Diş Eti Çekilmesi ve Önlenmesi İçin Öneriler

Diş Eti Çekilmesi ve Önlenmesi İçin Öneriler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diş Sağlığı İçin Öneriler

Diş sağlığı, genel sağlık üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu için uzmanlar, basit ama etkili tedbirlerle sağlıklı bir ağız ve diş yapısına ulaşmanın mümkün olduğunu vurgulamaktadır. Dişleri çevreleyen dokunun kenarının aşınması durumu ‘diş eti çekilmesi’ olarak adlandırılmaktadır. Bu sorun, her yaş grubunda sıkça karşılaşılan bir sağlık problemi olarak dikkat çekmektedir. Diş Hekimi Dt. Arzu Tekkeli, “Diş eti çizgisinin geriye doğru çekilmesi, genellikle ağız ve diş sağlığına gereken önemin verilmemesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde diş hassasiyetine, çürüklere ve hatta diş kaybına yol açabilen diş eti çekilmesi, özellikle 40 yaş ve üzerindeki bireylerde daha yaygın görülmektedir.” şeklinde bilgi vermektedir.

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi gerçekleştiğinde, dişler ile diş eti çizgisi arasında boşluklar oluşur. Bu boşlukların, ağızda hastalıklara yol açabilecek zararlı bakterilerin birikmesine zemin hazırlayabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Klinik Koordinatörü Dt. Arzu Tekkeli, “Diş eti çekilmesi, yetersiz ağız hijyeninden genetik faktörlere, sigara kullanımından diş gıcırdatmaya kadar birçok sebep sonucu meydana gelebilir.” ifadesini kullanmıştır.

Tedavi Edilmezse Diş Kaybına Sebep Olabilir

Dişlerin daha uzun görünmesine ve diş hassasiyetine yol açan diş eti çekilmesi, genellikle diş fırçalama sırasında sıcak, soğuk veya asidik yiyecek-içecek tüketildiğinde ağrı ve hassasiyet ile kendini gösterir. Diş Hekimi Arzu Tekkeli, bu rahatsızlığın yanı sıra; diş etinde sıkça kanama, şişlik ve ağızda kötü koku gibi hayat kalitesini olumsuz etkileyen belirtiler de taşıdığını belirtmektedir. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediği takdirde, diş hassasiyetine, çürüklere ve nihayetinde diş kaybına neden olabilmektedir. Diş eti çekilmesi tedavisi, diş eti nakli, kök yüzey düzleştirmesi, diş taşı temizliği ve diş eti cerrahisi gibi çeşitli yöntemleri içermektedir. Hastanın mevcut durumu, en uygun tedavi yöntemini belirlemede önemli bir rol oynamaktadır.

Diş Hekimi Arzu Tekkeli, diş etinin çekilmesini önlemek için alınabilecek bazı etkili önlemleri de paylaşmaktadır:

  • Dişlerinizi her gün düzenli olarak, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile nazikçe fırçalayın.
  • Düzenli olarak diş ipi kullanmayı alışkanlık haline getirin.
  • Diş hekimi kontrollerinizi aksatmadan düzenli bir şekilde gerçekleştirin.
  • Tütün ürünlerinden uzak durmaya özen gösterin.
  • Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmeye çalışın.
  • Stresten mümkün olduğunca kaçının veya stres yönetimi konusunda kendinizi geliştirin.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Diş Eti Çekilmesi ve Önlenmesi İçin Öneriler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir