Çağın salgını olarak görülen diyabet, her geçen gün artıyor. Diyabetin çeşitli organlarda yarattığı etkilerin istenmeyen sonuçlara kadar ilerleyebildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Türemen, “Diyabet hastalığı iyi bir takip ve hasta uyumuyla kontrol altına alınabilir. Özellikle bilinçli hareket etmek ve tedaviye uyum sağlamak hastaların yaşam kalitesini yükseltiyor” açıklamasında bulundu.
Diyabet Risk Faktörleri
Toplumda Tip 2 diyabetin daha sık görüldüğünü vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Türemen, “Tip 2 diyabet kilo ile doğrudan bağlantılıdır. Bununla birlikte diyabet hastalığının toplumda çok fazla görülmesinin birçok nedeni var. Hareketsizlik, televizyon izleme, tablet, telefon kullanma saatlerinin artması ve sağlıksız beslenme bu hastalığı tetikleyebiliyor” dedi.
- Ailesinde diyabet öyküsü olanların daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Türemen, ailesinde diyabet geçmişi olan, fazla kilolu, hipertansiyon, kalp hastalığı ve kolesterol problemi yaşayan kişilerin en riskli gruplar olduğunu söyledi.
- Pre-diyabet olarak adlandırılan gizli şeker döneminde alınacak önlemlerin diyabetin önüne geçmede önemli olduğunu belirtti.
Diyabet Hastalarının Beslenme ve Egzersiz Önerileri
Diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken besinler hakkında bilgi veren Dr. Türemen, düzenli spor ve sağlıklı beslenmenin diyabet riskini azalttığını belirtti. Ayrıca, egzersiz önerilerinde bulunarak şu tavsiyelerde bulundu:
- Egzersize yavaş ve düşük hızda başlayıp giderek tempoyu artırın. Kendinizi aşırı zorlamayın.
- Yanınızda her zaman diyabet hastası olduğunuzu belirten bir yazı, bileklik taşıyın.
- Haftada 3-5 kez yürüyüş yapın.
- Ayak problemleriniz varsa yüzme ve bisiklet gibi ayağa daha az yük bindiren sporları tercih edin.
- Spor ayakkabınızı ve spor kıyafetlerinizi her an görebileceğiniz yerlerde tutun.
- Ayaklarınızı kızarıklık ve su toplamasına karşı sık sık kontrol edin.
- Egzersiz süresince yanınızda glukoz kaynağı besinler bulundurun.
- Geç vakitlerde egzersizden kaçının, tek başınıza egzersiz yapmayın.
- Adımsayar kullanın ve 10000 adımı hedefleyin. Bilimsel çalışmalar adımsayar kullananların, kullanmayanlara göre 2500 adım daha fazla attığını ve daha fazla kilo verdiğini gösteriyor.
- Yeterli miktarda su için.
- Egzersiz öncesi ve sonrası kan şekerinizi ölçün.
(BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)