ÖTV’siz Araç Tartışması Devam Ediyor
Engellilerin ÖTV’siz araç alımına ilişkin tartışmalar giderek büyüyor. Engelli Haklarına Erişim Platformu, konu hakkında önemli bir açıklama yaptı.
ÖTV’siz Araç Alma Düzenlemesi Neyi İçeriyor?
Engellilerin Haklarına Erişim Platformu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK’in “Hedefimiz vergide adalet ve etkinliği sağlamak için vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmamak.” ifadesi çerçevesinde hazırlanan ve TBMM’ye sunulması planlanan vergi paketinde, engellilerin ÖTV istisnasına yönelik ciddi hak kayıplarına yol açacak düzenlemeler bulunduğunu belirtti. Bakan ŞİMŞEK tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanına sunulacak olan 104 sayfalık 2024 yılı Mevzuat Düzenlemeleri Önerileri içinde ÖTV Kanunu ile ilgili olarak “ÖTV ve KDV Kayıpları-Engelli Araçlar” başlığında iki alternatif öneri yer alıyor. Bu öneriler arasında, ÖTV Kanunu’ndaki istisnanın revize edilmesi, istisnadan yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması, taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi ve her yıl yeniden değerleme oranında artan tutarın yarısı kadar artırılması gibi maddeler ilk alternatif olarak sunulmuş. İkinci alternatifte ise, ÖTV Kanunu’ndaki istisnanın tamamen kaldırılması ve engellilere sosyal yardım şeklinde nakit destek verilmesi önerilmiştir.
Engellilere ve Ailelerine Zulüm!
Her iki alternatifte yer alan öneriler, insani politikalarla bağdaşmayan, utanç verici bir durumdur ve bu yönüyle ciddi bir insan hakları ihlalidir. Var olan hakların kısıtlanması, bu hakların kullanılmasının imkansız hale getirilmesi ve hatta tamamen ortadan kaldırılması, ayrımcılığın en bariz örneğidir. ÖTV istisnası ile araç alma hakkı, yıllar önce engelli sivil toplum örgütlerinin mücadelesi ile elde edilmiş bir kazanım olup, engellilerin toplumsal hayata etkin katılımını sağlamak amacı taşımaktadır. Bu hak, engellilerin bağımsız yaşam hakkını destekleyen kritik bir unsurdur. Ancak hükümetin, geçmişten gelen hak kayıplarını artıracak düzenlemeler yaptığı aşikardır. ÖTV istisnası ile alınan aracın, hane gelirine dahil edilmesi ile birçok engelli bireyin sosyal yardımları kesilmekte, bu durum aileleri derin bir ekonomik sıkıntıya sokmaktadır.
Mehmet Şimşek’in Tasarruf Adı Altındaki Düzenlemesine Karşı Çıkıyoruz
Engellilerin Haklarına Erişim Platformu olarak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK’in tasarruf tedbirleri kapsamında engellilerin ÖTV’den muaf araç alma hakkını sınırlama veya kaldırma girişimlerine karşı çıkıyoruz. Bu durum, Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi ve Anayasa ile çelişmektedir. ÖTV istisnası süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması, teknolojik gelişmelere erişimi engelleyen ayrımcı bir düzenlemedir. Ayrıca, engelli bireyin vefatı halinde ÖTV tahsil edilmesi, kabul edilemez bir durumdur.
Engelliler, “Benden Sonra Ailem ÖTV’yi Nasıl Ödeyecek” Diye Sorar Hale Geldi
Haberlerin yayılmasından beri ailelerin, engelli bireyleri ile bu konuyu konuşması son derece üzücüdür. “Benden sonra ne olacak?” sorusu gündeme gelirken, engelli bireyler de “Benden sonra ailem, ÖTV’yi nasıl ödeyecek?” endişesini taşımaktadır. Devletin görevi, engellilerin ve ailelerinin refahını sağlamak, topluma katılımlarını kolaylaştırmak ve önlerindeki ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaktır. Bu sorumluluk, engelli bireyin vefatıyla sona ermez. Uzun yıllar engellilikle mücadele eden aileler, sosyal yardımlarla geçinmeye çalışmakta, maddi gelirleri olsa bile engelli bireylerin ihtiyaçları nedeniyle zorluk yaşamaktadır.
Mehmet Şimşek ve Mahinur Özdemir Göktaş’ı Uyarıyoruz
Hükümet, engellilerin haklarını kısıtlamakta ve kamuoyunda tartışmaya açmaktadır. Engelli bireyler için hakların iyileştirilmesi gerektiği yerde, mevcut haklar elimizden alınmak istenmektedir. Bu nedenle, engellilerin haklarını koruyacak bir Engelliler Bakanlığı kurulması gerekliliğini vurguluyoruz.
Engellilerin Haklarına Erişim Platformu Olarak Taleplerimiz
- ÖTV Kanunu için önerdiğiniz alternatifleri insani buluyor musunuz? Bu düzenlemeleri, 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi ve 2023-2025 Engelli Hakları Ulusal Eylem Planıyla bağdaştırabiliyor musunuz?
- Önerilen Kanun düzenlemelerinin, BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’nin özüne aykırı olduğunu biliyor musunuz? Bu durum, ayrımcılığa neden olmaktadır.
- BM Engelli Kişilerin Hakları Komitesinin Türkiye’ye gönderdiği Nihai Gözlem Raporunda yer alan tavsiyeleri gözden geçirdiniz mi? Mali krizlerin engelli bireyleri nasıl etkilediğini biliyor musunuz?
- BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’nin katılım ilkesinin önemini biliyor musunuz? Engellileri sürece dahil etmeden karar almanız düşündürücüdür.
- Kötüye kullanım iddialarının haklı gösterilmesi doğru mu? Hakların kötüye kullanılmasını önleme yükümlülüğü Devlete aittir.
Son olarak, Cumhurbaşkanımıza ve AK PARTİ yöneticilerine sesleniyoruz; Sn. ŞİMŞEK’in, taraf olduğumuz sözleşmelere ve Anayasa’ya uygun hareket etmesini bekliyoruz. Yukarıdaki taleplerimiz dikkate alınmadan yasa değişikliği gerçekleşirse, haklarımızı korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz.
Engellilerin Haklarına Erişim Platformu Üyeleri (STK’lar)
- Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Derneği
- Gören Kalpler Eğitim Derneği
- Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN)
- Otizm Türkiye
- Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV)
- Türk İşaret Dili Genç Çevirmenler Platformu
- Anadolu Sessiz Umutlar Derneği
- Engelliler ve Gençlik Derneği
- Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği
- Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkezi
- Engelli Anneleri ve Gönüllüleri Derneği
- Türkiye Kas Hastalıkları Derneği
- İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği
- ALS MNH Derneği, İzmir
- Anadolu Otizm Federasyonu
- Angelman Sendromu Türkiye Topluluğu
- … (diğer dernekler)