1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Geriatri Hekimlerinden Depremzedelerin Durumu ile İlgili Uyarı

Geriatri Hekimlerinden Depremzedelerin Durumu ile İlgili Uyarı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geriatri Hekimlerinden Uyarı

Geriatri hekimleri, depremzede yaşlıların unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, “İleri yaş bireyler afetlerin olumsuz sonuçlarına karşı daha hassas, kronik hastalıklarla mücadele eden ve özel ihtiyaçları olan bireylerdir. Bu nedenle daha yüksek risk altındalar” dedi.

Yaşlı Nüfusun Durumu

Yaşlı Nüfusun Durumu

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 kenti etkileyen depremler, birçok kesimi olumsuz etkiledi. Ege Üniversitesi Hastanesi Geriatri Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Selahattin Fehmi Akçiçek ve arkadaşları toplumda özellikle afet durumunda yakın ilgiye ve özene ihtiyaç duyan yaşlı bireylerin varlığına dikkat çekti.

Uzm. Dr. Fatma Erol, “TÜİK verilerine göre yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 yaş ve üstü olan birey sayısı son beş yılda yüzde 22,6 artarak 8 milyon 451 bin 669’a ulaştı. 2022’de yaklaşık yüzde 10 olan yaşlı nüfus oranının nüfus tahminlerine göre 2080’de toplumun dörtte birini oluşturacağı öngörülüyor. Türkiye’de 4 haneden birinde en az bir yaşlı birey yaşıyor. Bu veriler ışığında afetlerde etkilenen yaşlı nüfus göz önüne alınırken daha geniş çaplı düşünülmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Yüksek Risk Altındaki Yaşlılar

Uzm. Dr. Elif Ertürk, yaşlı bireylerin afetlerin olumsuz sonuçlarına karşı daha hassas olduğunu belirterek, “İleri yaş bireyler genç erişkinlere göre kronik hastalıklarla daha fazla mücadele eden ve özel ihtiyaçları olan bireylerdir. Bu nedenle daha yüksek risk altındalar” dedi.

Uzm. Dr. Elif Ertürk, afet durumlarında yaşlıların karşılaşabileceği sorunları şu şekilde sıraladı: tahliye, yardımlara, görsel ve işitsel bilgilendirmelere ulaşma ve algılama açısından sorun yaşayabilirler. Kronik hastalığı olanların ilaç temininde, özel diyet uygulayanların beslenmesinde sorunlar yaşayabileceğini ifade etti.

Duyuruların Önemi

Uzm. Dr. Elif Ertürk, afet durumlarında yaşlı bireylere ulaşmanın önemine vurgu yaparak, “Özellikle son yaşanan deprem felaketinde haberleşme, yardım ulaştırma ya da yardıma ulaşma gibi birçok faaliyet genel olarak sosyal medya ve teknoloji üzerinden yürütüldü. Ancak ileri yaş bireylerin mevcut haberleşme ve yardımlaşma ağından mahrum kaldıkları görüldü. Bu nedenle afet durumunda görsel, işitsel ve herkesçe ulaşılabilir ve anlaşılabilir duyuruların arttırılması gerekmekte” dedi.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Geriatri Hekimlerinden Depremzedelerin Durumu ile İlgili Uyarı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir