1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Güvensiz Gıdanın Sağlık Üzerindeki Etkileri ve Gıda Güvenliği Önlemleri

Güvensiz Gıdanın Sağlık Üzerindeki Etkileri ve Gıda Güvenliği Önlemleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güvensiz Gıda İnsanları Hasta Ediyor!

Birleşmiş Milletler tarafından kutlanan altıncı Dünya Gıda Güvenliği Günü’nün bu yılki teması “Beklenmeyene Hazırlanın” olarak belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu vesileyle yaptığı açıklamada, “Gıda işletmeleri, hükümetler ve tüketiciler, gıda kirliliğinin ve gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir” ifadesini kullandı.

Güvensiz Gıdanın Yol Açtığı Hastalıklar

DSÖ yetkilileri, gıda güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Gıdaların üretiminden tüketimine kadar her aşamada korunması gerekmektedir. DSÖ ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bu konuda küresel düzeyde farkındalık yaratmak amacıyla uluslararası günü ortaklaşa organize etmektedir.” dedi. Doğu Akdeniz Bölgesi, gıda kaynaklı hastalıkların ciddi bir yükünü taşıyor. DSÖ’nün 2015 yılı tahminlerine göre, bu bölgede yaşayan yaklaşık 100 milyon kişi her yıl gıda kaynaklı hastalıklara maruz kalmakta; bu vakaların 32 milyonu ise 5 yaş altı çocuklardan oluşmaktadır.

Patojenlerin neden olduğu gıda kaynaklı ishalli hastalıklar, bu bölgedeki gıda kaynaklı hastalık yükünün %70’ini oluşturmaktadır. Her yıl yaklaşık 37.000 kişi, başta gıda kaynaklı ishal, tifo, hepatit A ve bruselloz gibi hastalıklar nedeniyle güvensiz gıda tüketimi sonucu hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle, gıda güvenliği önlemleri, bu hastalıkların bölgedeki ve küresel düzeyde sağlık ve refah üzerindeki etkisini azaltmak için hayati öneme sahiptir.”

Gıda Kaynaklı Hastalıkların Küresel Yüküne İlişkin DSÖ Tahminleri

DSÖ, gıda kaynaklı hastalıkların yalnızca patojenlerden değil, aynı zamanda doğal toksinlerden ve sentetik kimyasallardan da kaynaklanabileceğini belirtmiştir. Gıdalardaki birçok kimyasal kirletici madde, kanser gibi bulaşıcı olmayan ciddi hastalıklara, organ yetmezliğine ve üreme ile gelişim bozukluklarına neden olabilmektedir. Bölge, iklim değişikliğiyle bağlantılı sıcak hava dalgaları, kuraklık, su baskınları ve zoonotik hastalıkların yayılması gibi olaylardan kaynaklanan halk sağlığı sorunları ile mücadele etmektedir. İnsani krizler, diğer acil durumlar ve siyasi istikrarsızlık, güvenli gıda, su ve sanitasyona erişim ile sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlamaktadır. En savunmasız ve dışlanmış gruplar genellikle en kötü durumla karşı karşıya kalmaktadır.”

Gıda Güvenliği

Bu yıl, aynı zamanda gıda güvenliği etkinliklerine ilişkin bilgi alışverişini kolaylaştıran Uluslararası Gıda Güvenliği Otoriteleri Ağı’nın (INFOSAN) 20. yıl dönümü kutlanmaktadır. DSÖ ve FAO tarafından ortaklaşa yönetilen INFOSAN, gıda kaynaklı hastalıkları önlemek ve hayat kurtarmak amacıyla risk yönetimi önlemlerinin zamanında uygulanmasını sağlamaktadır. Gıda güvenliği olayları, yerel örneklerden küresel acil durumlara hızla büyüyebilmektedir. Gıda güvenliğiyle ilgili acil durumlar, yerel veya uluslararası pazarlardaki kontamine gıdalardan kaynaklanabileceği gibi, elektrik kesintileri veya çatışmalar nedeniyle gıda kontrollerindeki aksamalardan da kaynaklanabilir.

Bu durum, gıda güvenliği sorunlarının çözülmesi, tüketici sağlığının korunması ve ulusal ile küresel düzeyde adil gıda ticareti uygulamalarının sağlanması için tüm paydaşların işbirliği yapmasını zorunlu kılmaktadır. DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Ofisi, güçlü ulusal gıda kontrol sistemleri oluşturma ve güvenli gıda işleme konusunda bölge ülkelerine liderlik etmeye ve desteklemeye devam etmektedir. Bu çabalar, DSÖ Küresel Gıda Güvenliği Stratejisi 2022-2030’da belirlenen küresel hedeflere 2030 yılına kadar ulaşılmasına yardımcı olacaktır.”

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Güvensiz Gıdanın Sağlık Üzerindeki Etkileri ve Gıda Güvenliği Önlemleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir