Maymun Çiçeği (Mpox) Hastalığı için Afrika’da Acil Durum İlanı
Maymun çiçeği hastalığı (Mpox), Afrika’da başta çocuklar olmak üzere birçok kişiye bulaşmış durumda. Bu nedenle, Afrika Hastalık Önleme Merkezleri tarafından bir gün önce, ardından da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dün itibariyle yeniden “Uluslararası Önemde Halk Sağlığı Acil Durumu-UHSAD” ilan edilmiştir. Bu durum, hastalığın yayılma hızının ve etkisinin arttığını göstermektedir.
Türk Tabipler Birliği, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştur. Hatırlatmak gerekirse, Afrika’dan başlayarak dünya genelinde yayılan vakalar nedeniyle Temmuz 2022’de DSÖ tarafından UHSAD ilan edilmiş, ancak olgu sayılarındaki azalma ve hastalığın klinik seyrindeki değişiklik olmaması sebebiyle Mayıs 2023’te bu uyarı kaldırılmıştı. Ancak, o tarihten bu yana geçen süreç içinde, özellikle Afrika’da olgu sayılarında artış devam etmiştir. Virüsün daha bulaşıcı ve nispeten ağır hastalık yapan bir alt tipi (Clade1b) yaygınlaşarak, Afrika’da çocuklar başta olmak üzere birçok kişide hastalığa yol açmaya başlamıştır.
Hastalık Afrika’da Çok Daha Yaygın Olabilir
Uluslararası sağlık otoriteleri, Afrika’da tanı ve takip olanaklarının sınırlı olması nedeniyle, tanı alan vakaların gerçekte olanların yalnızca çok az bir kısmını temsil ettiğini belirtmektedir. Bu durum, hastalığın çok daha yaygın olduğu endişesini doğurmaktadır. Yeni UHSAD ilanı ile paylaşılan bilgiler, dünya genelindeki ve ülkemizdeki sağlık otoritelerinin hastalıkla ilgili gerekli izlem ve önleme çalışmalarını yeterince gerçekleştirmediğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, sorunun boyutları hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz.
Türk Tabipler Birliği (TTB) olarak mevcut bilimsel verileri özetleyen kapsamlı bir bilgi notunu kamuoyu ile paylaşmayı amaçlıyoruz. Gelecek süreçte Mpox ile ilgili verileri ve çalışmaları yakından takip ederek, kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirmeye devam edeceğiz.
Sağlık Bakanlığı Bilgileri Hızlı ve Şeffaf Bir Şekilde Kamuoyu ile Paylaşmalı
Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşları, Mpox salgını ile alakalı gerekli izlem ve önleme çalışmalarını etkin bir şekilde yerine getirmeye, tanı olanaklarını geliştirmeye ve elde ettikleri bulguları hızlı ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaya davet ediyoruz.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)