1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Okulların Açılmasıyla Bulaşıcı Hastalık Riski Artıyor: Aşıların Önemi

Okulların Açılmasıyla Bulaşıcı Hastalık Riski Artıyor: Aşıların Önemi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Okulların Açılmasıyla Hastalık Mevsimi Başladı

Okulların Açılmasıyla Hastalık Mevsimi Başladı

Okulların açılmasıyla birlikte, çocuklarımızın sağlığı açısından bulaşıcı hastalıklar riski de artmış durumda. Bu dönemde, Türk Toraks Derneği’nden önemli uyarılar geliyor: Aşıları ihmal etmeyin!

Uzmanlar, çocuklarda en sık görülen hastalıklara karşı korumanın en etkili yollarından birinin hijyen kurallarına uymak ve düzenli aşı yaptırmak olduğunu vurguluyor. Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özge Yılmaz, sınıflardaki oyuncakların ve araçların temizliğinin yanı sıra, sınıfların belirli aralıklarla havalandırılmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Gizem Altay Özcan, aşı takvimindeki bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu aşıların önemini vurguladı ve “Çocuklarımızı aşı ile önlenebilen bulaşıcı hastalıklardan korumak için zamanında aşı yaptırmak son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

RSV Başta Olmak Üzere Solunum Sistemi Virüslerine Dikkat

Prof. Dr. Özge Yılmaz, okulların açılmasıyla birlikte alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: “Okulların açılması, çocukların soğuk algınlığı, grip, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, su çiçeği ve el-ayak-ağız hastalığı gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini artırmaktadır. Bu süreçte rinovirüs, influenza ve RSV gibi solunum sistemi virüsleri, solunum yolu ve daha az sıklıkla temas yoluyla bulaşarak çocuklarda genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına, bazı durumlarda ise alt solunum yolu enfeksiyonlarına yol açmaktadır. Ayrıca, enterovirüs ve rotavirüs gibi gastrointestinal virüsler çocuklarda ishal, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendini göstermekte ve bu virüsler kontamine su ve yiyeceklerle bulaşabilmektedir.”

Yılmaz, çocukları bu viral enfeksiyonlardan korumanın en etkili yolunun iyi bir hijyen uygulaması ve bağışıklık sistemini güçlendirecek sağlıklı bir yaşam tarzı olduğunu belirtti. “Ellerin sık sık yıkanması ve enfekte çocukların evde izole edilmesi, viral enfeksiyonların diğer çocuklara bulaşmasını önleyecektir. Özellikle birçok çocuğun bir arada bulunduğu ortamlarda oyun alanlarının, oyuncakların ve sınıf içindeki araçların düzenli olarak temizlenmesi ve sınıfların belirli aralıklarla havalandırılması büyük önem taşımaktadır” dedi.

İnfluenza Aşısı ve Diğer Aşılar İhmal Edilmemeli

Yeni salgınlara karşı çocukları korumanın en önemli yöntemlerinden birinin aşı olduğunu söyleyen Dr. Gizem Altay Özcan, “Ulusal aşı takviminde yer alan tüm aşıların çocuk sağlığını tehdit eden hastalıklardan korunmak için zamanında yapılması gerekmektedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen çocukluk dönemi aşı takviminde, difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, H. influenza tip b, tüberküloz, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği ve pnömokok aşıları düzenli olarak uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.

Aşılaması tamamlanmış çocukların, kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve suçiçeği virüslerine maruz kalmaları durumunda hastalığı daha hafif geçireceklerini belirten Özcan, “Ulusal aşı takviminde bulunmayan ancak riskli gruplara önerilen aşılardan biri influenza aşısıdır. Risk grubundaki kişiler arasında 65 yaş üstü yetişkinler, kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, diyabet, kronik böbrek hastalığı gibi sağlık sorunları olanlar, 5 yaş altı çocuklar, sağlık çalışanları ve gebeler bulunmaktadır. Influenza aşısı, 6 aylıktan itibaren her yaş grubundaki çocuklara güvenle uygulanabilmektedir. Bu nedenle, çocuklarımızı aşı ile önlenebilen bulaşıcı hastalıklardan korumak için zamanında aşı yaptırmak büyük bir önem taşımaktadır” diyerek sözlerini tamamladı.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Okulların Açılmasıyla Bulaşıcı Hastalık Riski Artıyor: Aşıların Önemi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir