Günümüz toplumunda sıkça karşılaşılan panik atak, hem iş hem de özel yaşamı olumsuz etkileyebilir. Uzman klinik psikologlar tarafından yürütülen tedavilerle panik atakların kontrol altına alınması önerilmektedir.
Panik Atak Nedir?
Panik atak, ani ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan korku ve huzursuzluk hissiyle birlikte fiziksel belirtilerin de yaşandığı kısa süreli nöbetlerdir. Yaklaşık 15 dakika süren panik atak sırasında kişide kalp çarpıntısı, nefes darlığı, terleme gibi belirtiler görülebilir.
Panik Atak Belirtileri
Panik atak sırasında kişide kalp çarpıntısı, artan kalp ritmi, terleme, nefes darlığı, mide bulantısı, kontrol kaybı hissi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. En az 5 belirtinin 15 dakika içinde yaşanması panik atak olarak değerlendirilir.
Panik Atak ve Travma
Her panik atak geçiren kişinin panik bozukluğu olduğu anlamına gelmediği unutulmamalıdır. Panik atak sırasında yaşanan korku ve kaygı, kişide felaket senaryoları oluşturarak atakları daha da şiddetlendirebilir. Panik ataklar travmatik bir duruma dönüşebilir.
Panik Atak Tedavisi
Panik ataklar ve panik bozukluk tedavisi genellikle Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemiyle yürütülür. Bu terapi yöntemi, bireyin düşünceleri ve davranışları üzerinde odaklanarak atakların tekrarını engellemeye yöneliktir. Uzmanlar, panik atak tedavisi için psikoterapi almayı önermektedir.