1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Panik Bozukluk Nedir?

Panik Bozukluk Nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Panik bozukluk, halk arasında panik atak olarak bilinir ve ani başlayan, yoğun korku ve rahatsızlık hissiyle karakterizedir. Bu bozukluk, kişide aniden başlayan korku ve kaçınma duygusu atağı şeklinde kendini gösterir. Ataklar genellikle 1 ila 15 dakika arasında sürer ve kişide çeşitli belirtiler ortaya çıkar.

Panik Bozukluğun Belirtileri

Panik Bozukluğun Belirtileri

Panik bozukluğun belirtileri arasında baş dönmesi, nefes alışverişinde güçlük, titreme, yüz kızarması, boğuluyormuş hissi, kontrol kaybı hissi gibi fiziksel belirtiler yer alır. Ayrıca kişi korkuya kapılabilir, ölüm korkusu yaşayabilir, mide rahatsızlığı hissedebilir ve yorgunluk yaşayabilir.

Panik Bozukluğuna Neden Olan Faktörler

Panik Bozukluğuna Neden Olan Faktörler

Panik bozukluğun genetik faktörler, aile içi kaygı modelleri, kişilik özellikleri, travmalar gibi çeşitli nedenleri olabilir. Kişinin mükemmeliyetçi veya kontrolcü kişilik özelliklerine sahip olması, belirsizlikle baş edememe, travmatik deneyimler yaşamış olması panik bozukluğa zemin hazırlayabilir.

Panik Bozukluğun Tedavisi

Panik bozukluğun tedavisinde terapi önemli bir rol oynar. Deneyimli bir uzman tarafından yapılan terapi süreci, kişinin semptomlarını anlamasına ve yaşam hikayesini incelemesine yardımcı olur. Terapi, panik atakları kontrol altına almada ve hastanın durumunu iyileştirmede etkili bir yöntemdir.

Panik Bozukluğunda Destek ve Bilinçlenme

Panik bozukluğu olan bireylerin destek alması ve rahatsızlıkları hakkında bilinçlenmeleri önemlidir. Panik atakların geçmiş deneyimlerle ilişkili olduğunu anlamak ve rahatsızlığın üstesinden gelebilmek için bilinçlenme süreci büyük önem taşır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Panik Bozukluk Nedir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir