1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sağlık Bakanı’nın Prim Ödemeleri Üzerine Açıklamaları ve Hekimsen’in Tepkisi

Sağlık Bakanı’nın Prim Ödemeleri Üzerine Açıklamaları ve Hekimsen’in Tepkisi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanı’nın Açıklamaları ve Hekimsen’in Tepkisi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, katıldığı bir televizyon programında sağlık personelinin teşvik ve prim ödemelerinin emekli maaşlarına yansıtılması konusunda herhangi bir çalışma yürütmeyi düşünmediklerini ifade etti. HaberTürk TV’de yaptığı açıklamalarda, “Teşvik ve prim ödemelerinin emekliliğe yansıtılması konusunda bir çalışma düşünüyor musunuz?” sorusuna yanıt veren Bakan Memişoğlu, “İlave bir çalışma düşünmüyoruz. Taban ve maaş yansıyor zaten. Teşvik, kişinin çalıştığına göre değişiyor. Tabanda prim bile almıyoruz. İleride olabilir mi, bakacağız,” dedi.

Hekimsen’den Sert Tepki

Hekimsen, Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun bürokratları tarafından yanlış bilgilendirildiğini öne sürdü. Hekimsen’in X platformunda yaptığı açıklama şu şekilde:

  • 1) Maaş Sistemi Üzerine Açıklama: Sayın Bakanımız videoda hekim ve sağlık çalışanlarının maaşlarının 4 parça halinde olduğunu belirtmiştir. Ancak, hekim ve sağlık çalışanlarının maaşları sözde beyaz reform ile sabit ek ödeme ve ana maaşa dahil edilerek 4 parçadan 3 parçaya indirilmiştir. Dolayısıyla, hekim ve sağlık çalışanlarının maaşı şu şekildedir: -657 Ana maaş -Taban Ödeme -Teşvik Ek Ödeme.
  • 2) Emekliliğe Yansıma Sorunu: Bakanımız, sabit ek ödemelerin emekliliğe yansıtıldığını belirtmiştir. Ancak, hekim ve sağlık çalışanlarında sabit ek ödemeler emekliliğe yansımamaktadır. Bu ücretler döner sermaye gelirlerinden ödenirken de emekliliğe yansıtılmamıştır. Ayrıca, sabit ek ödemenin ana maaş içine dahil edilmesiyle birlikte yıllık vergi matrahına dahil edilmesi, hekimlerde ortalama 30 bin TL, hekim dışındaki çalışanlarda ise 10 bin TL maddi kayba neden olmuştur.
  • 3) Beyaz Reform Uygulamaları: Bakanlık, beyaz reformda sabit ek ödemenin ana maaşa dahil edilmesinin mahsuplaşmayı kaldırdığını belirtmişti. Ancak, uygulamada sabit ek ödemenin brütü, tavan ek ödemeden mahsup edildiği görülmüş ve bu durum dava konusu olmuştur. Danıştay kararı ile bu haksız uygulama iptal edilmesine rağmen, Bakanlık bu durumu görmezden gelerek haksız düzene devam etmektedir.
  • 4) Vergi Kesintileri: Normalde hekim dışı sağlık personeline 375 KHK sabit ek ödemelerden vergi kesintisi yapılmadan ödenmektedir. Ancak, teşvik ek ödemenin tavan tutarından mahsup edilirken ek gelir vergisi kesintisi de eklenerek mahsup edilmektedir. Bu durum, sağlık çalışanlarının teşvik ek ödemesinden iki kez gelir vergisi kesilmesine neden olmaktadır.
  • 5) SGK Prim Matrahı Sorunu: Taban ödemede SGK prim kesilmediği için şanslı olduğumuzu belirtmişsiniz. Ancak biz Hekimsen olarak kendimizi çok şanssız hissediyoruz. Neden mi? Çünkü uzman hekimin SGK prim matrahı 25 bin TL, lisans bir hemşirenin ise 16 bin TL iken, bir 4/d temizlik personelinin SGK’ya ödenecek prim matrahı 50 bin TL’dir. 5510 sayılı kanunda SGK prim matrahı ne kadar yüksek olursa, emekli maaşı o kadar yüksek bağlanacaktır. Bu nedenle, sabit ek ödeme, taban ödeme ve teşvik ek ödemenin emekliliğe yansımaması büyük bir dezavantajdır.
  • 6) Hekim ve Sağlık Çalışanlarının Değerli Hissetmesi: Bakanlık, şimdilik hekim ve sağlık çalışanlarının maaş ve özlük hakları ile ilgili ilave bir çalışma olmadığını belirtmiştir. Ancak, biz soruyoruz: Durum bu iken hekim ve sağlık çalışanları kendilerini nasıl mutlu ve değerli hissedecekler? Sn. Bakanımıza, ayrıca Bakanlıkta maaş konusunda bilgi veren uzmanlarınızı liyakatli olanlarla değiştirmenizi tavsiye ederiz.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Ajansı)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sağlık Bakanı’nın Prim Ödemeleri Üzerine Açıklamaları ve Hekimsen’in Tepkisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir