Sağlık Bakanlığı’nın Konut Projelerine Yönelik Planları Üzerine Tartışmalar
Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilmesi planlanan konut projelerine entegre edilecek mini hastane veya sağlık odası uygulaması, hekimler arasında ciddi bir tartışma konusu haline geldi. Hekimler, mevcut hekim açığının göz önünde bulundurulmasının önemine vurgu yaparak, bu tür projelerin hayata geçirilmesinin doğru bir adım olmadığını ifade ediyorlar.
Hekimsen tarafından yapılan açıklamada, Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği’nin sağlık alanında yeterlilik göstermeyen önerileri doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı’nın 150’den fazla bağımsız bölüm bulunan sitelerde mini hastane veya sağlık odası zorunluluğu getirme projesinin, uygulama ve fizibilite araştırmaları yapılmadan aceleyle alınan bir karar olduğu vurgulandı. Bu durumun, sağlık sisteminin mevcut sorunlarını daha da derinleştirebileceği belirtildi.
Açıklamada, şu sorulara dikkat çekildi:
- Hastanelerde ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde hekim açığı varken, açılması düşünülen bu birimlerde ilk müdahale ve hasta muayenesini kim gerçekleştirecek?
- Sağlık çalışanlarının hekim olmadan gerçekleştireceği tıbbi işlemlerin sorumluluğu kime ait olacak?
Hekimsen, Sağlık Bakanlığı’nın mevcut sağlık sistemini revize ederek, hem personelini hem de hastalarını memnun edecek yeni bir sistem kurması gerektiğinin altını çizdi. Yapılacak her düzenlemenin, gelecekte sağlık sistemine zarar verebilecek olayların başlangıcı olabileceği uyarısında bulundu.
Hekimsen olarak sağlık sisteminin, sahadan uzak ve hasta memnuniyetine dayalı bir şekilde kurulamayacağına dair uyarılarımızı yineleyerek, bu konudaki endişelerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
@saglikbakanligi @drmemisoglu