Sağlık Bakanlığı’ndan Trans Bireye Memuriyetten Çıkarma Kararı
Sağlık Bakanlığı, ’10 gün kesintisiz, izinsiz ve mazeretsiz işe gelmediği’ iddiasıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kanunu gereğince istihdam edilen trans birey D.A.U.’nun memuriyetinin sona erdirilmesine karar verdi. Bu durum, SES Sendikası’nın İdare Mahkemesi’ne başvurarak işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle sonuçlandı. Hastanede Tıbbi Sekreter olarak çalışan D.A.U., “Amirlerim bana ‘Ortalıkta gezme, olabildiğince uzak dur insanlardan, hastalar seni görmesin’ diyerek baskı yapıyordu. Ben bir trans bireyim. Gerek dış görünüşüm, gerekse cinsel yönelimim nedeniyle ciddi mağduriyetler yaşadım” şeklinde ifade etti.
Yaşadığı Mağduriyetleri CİMER’e Anlattı
İzmir Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Tıbbi Sekreter olarak görev yapan D.A.U., Sağlık Bakanlığı tarafından 10 gün boyunca izinsiz, mazeretsiz işe gelmediği gerekçesiyle memuriyetten çıkarıldı. Bu durumun ardından, D.A.U.’nun üyesi olduğu Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık Bakanlığı’nın kararına itiraz ederek hukuki süreç başlattı.
Geçici Görevlendirme Süreci
D.A.U., cinsel kimliği nedeniyle hastanedeki yöneticilerin kendisi üzerinde baskı kurduğunu ve hastaların kendisini göremeyeceği bir depoda çalışmaya zorlandığını belirterek şikayetlerini CİMER’e iletti. CİMER şikayeti sonrası başlatılan inceleme sonucunda, “D.A.U.’nun sağlık koşullarına uygun bir yerde çalıştırılması” kararı verildi. Bunun akabinde, D.A.U. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ‘geçici görevlendirme’ ile atandı. Bir ay süresince burada görev yaptıktan sonra tekrar Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne döndü.
Sağlık Bakanlığı’nın Kararı
D.A.U., eski hastanesine döndükten sonra, 5 Şubat 2024 – 14 Şubat 2024 tarihleri arasında kesintisiz olarak izinsiz ve mazeretsiz bir şekilde işe gelmediği gerekçesiyle tutanaklar düzenlendi. İzmir Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan dosya Sağlık Bakanlığı’na iletildi. Sağlık Bakanlığı, Diğer Hizmet Sınıfları Atama Daire Başkanı Serkan Alpaslan’ın imzası ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 94. maddesi gereğince D.A.U.’nun memuriyetten çekilmiş sayılmasına karar verdi.
Baskı Altında Çalıştığını İfade Etti
D.A.U., hastanede yaşadıklarını CİMER’e anlatarak mahkemeye de sunduğu ifadesinde, “Beni kendilerince kimsenin göremeyeceğini düşündükleri Ayniyat Tüketim Depo Birimine görevlendirme yazısı yazarak başladılar. Ben bir transseksüel bireyim. Yemek aralarında acil serviste çalışan arkadaşlarımı ziyaret ederdim. Amirlerim, ‘Acile gitme, ortalıkta gezme, olabildiğince uzak dur insanlardan, hastalar seni görmesin’ dediler. Öncelikle ben bir insanım ve bir devlet memuruyum. Yüzde 52 diliminde engelli sağlık kurulu raporum var, bipolar hastasıyım” şeklinde ifade etti.
Başhekimin Destekleyici Tutumu
D.A.U., Hastane Başhekimi Prof. Dr. Yekta Öncel’in kendisine sahip çıktığını vurgulayarak, “Hastane başhekimimiz Yekta hocam sayesinde şu an hastanede tedavi görüyorum. Başhekimimiz Yekta Bey ve arkadaşlarıma destekleri için teşekkür ediyorum” dedi.
SES Sendikası’nın Hukuki Mücadelesi
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), D.A.U. hakkında verilen kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için İzmir İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Sendikanın mahkemeye sunduğu dilekçede, “Davacının 05.02.2024 – 14.02.2024 tarihleri arasında mazeretsiz ve kesintisiz olarak görevine gitmediği gerekçesiyle memurluktan çekilmiş sayılmasına karar verilmiştir. Ekli belgelerden açıkça anlaşılacağı üzere davacı 05.02.2024 tarihinde çalışmakta olduğu Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 06.02.2024 tarihinde ise İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde muayene ve tetkiklerini yaptırmıştır. Bu durum sağlık hakkı kapsamında geçerli bir mazerettir” ifadeleri yer aldı.
Hayati Risk Tehlikesi
SES, yüzde 51 engelli olan ve bipolar bozukluk tanısı alan bir sağlık çalışanı olarak D.A.U.’nun hayati risk altında olduğunu mahkemeye sundu. “Davacı, 2828 sayılı kanun gereğince istihdam edilen yüzde 51 oranında engelli bir birey olup, aile bulunmayan korunmaya muhtaç çocuk statüsünden atanmış, tek geliri memurluğundan kaynaklanan maaş ve ücreti olan bir kamu görevlisi iken, hukuka aykırı bir işlemle memurluktan çekilmiş sayıldığından tamamen gelirden yoksun kalmıştır. Bu durum, günlük yaşamını, beslenmesini ve maddi manevi varlığını koruma olanağını kaybetmesine neden olmuştur. Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşama hakkı, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme olanağını yitirmiştir. Bipolar bozukluk tanısı da bulunan D.A.U., ruh sağlığı bakımından her an hastalığın atak yapması olasılığından dolayı hayati risk altındadır” şeklinde belirtildi.