1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sedef Hastalığı: Tanı, Nedenleri, Çeşitleri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı: Tanı, Nedenleri, Çeşitleri ve Tedavisi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sedef Hastalığının Tanımı ve Görülme Sıklığı

Ülkemizde %1-3 arasında görülen sedef hastalığı, halk arasında sedef hastalığı olarak bilinir. Genellikle diz, dirsek ve ayak üstlerinde beyaz kabuklarla kendini belli eder. Türkiye’de sedef hastalığının görülme oranı %1 ile %3 arasında değişmektedir.

Sedef Hastalığının Nedenleri ve Tetikleyicileri

Sedef hastalığının tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte ailesel yatkınlık, enfeksiyon, stres ve sigara sedefi tetikleyen etkenler arasında yer alır. Hastaların bir kısmı hastalığın ailesinde görülmediğini söylese de yatkınlığın vücutta ve ailesinde kodlanmış olması önemlidir.

Sedef Hastalığının Çeşitleri ve Belirtileri

Sedef hastalığı genellikle diz, dirsek ve ayak üstlerinde görülür. Hastalık ayrıca saçlı deride (kepek ve kabuklanma) ve tırnaklarda (yağlı görünüm, çukurlaşma) da belirtiler gösterebilir. Psoriasis vulgaris, eritrodermik psoriasis, püstüler psoriasis, guttat psoriasis ve palmoplantar psoriasis sedef hastalığının farklı tipleridir.

Sedef Hastalığının Tedavisi ve Önemli Noktalar

Sedef Hastalığının Tedavisi ve Önemli Noktalar

Sedef hastalığının tedavisinde merhem, retinoid, ultraviyole ve immünsupresan gibi ilaçlar kullanılır. Tedavi sürecinde hastaların doktorlarıyla sürekli iletişim halinde olmaları ve ilaçları doktor kontrolünde kullanmaları önemlidir. Beyaz kabuklar geçtikten sonra da idame tedaviye devam edilmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sedef Hastalığı: Tanı, Nedenleri, Çeşitleri ve Tedavisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir