Sigaranın Zararları
Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, sigara dünya genelindeki en büyük halk sağlığı sorunlarından biridir. Sigara tüketimi son yıllarda azalma eğilimi gösterse de hala önemli bir sağlık sorunudur. Yıllık sigara tüketimi 5,2 trilyon adet seviyesindedir ve tütün ürünleri, tütün salgını olarak adlandırılan bir sorun oluşturur.
Sigaranın Çevresel Etkileri
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, tütün üretimi ve tüketimi yıllık 80 milyon ton karbon salımına neden olmaktadır. Ayrıca tütün üretimi için yıllık 22 milyar ton su kullanılmakta ve her yıl dünya genelinde orman alanlarının yüzde 5’i tütün üretimi için yok edilmektedir. Bu durum sadece sigara içenleri değil, tütün kullanmayanları da olumsuz etkilemektedir.
Uzmanlar Uyarıyor! İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Faydalıel Balcı, tütün kullanımının her türlüsünün zararlı olduğunu vurgulayarak, sigara içmenin kanser ve birçok hastalığa sebep olduğunu belirtmektedir. Sigara ile ilişkili kanserler arasında akciğer kanseri, gırtlak kanseri, mesane kanseri ve rahim kanseri bulunmaktadır.
Sigara, astım, KOAH, kalp rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca sigara dumanı, hücre yenilenmesini bozarak yara iyileşmesini geciktirebilir ve damar duvarlarını etkileyerek kan dolaşımını bozabilir.
Danışmanlık ve İlaç Tedavisi Bırakma Şansını Artırıyor Dr. Balcı, sigarayı bırakmak isteyenler için danışmanlık ve ilaç tedavisinin başarı şansını artırdığını belirtmektedir. Sigara bırakma poliklinikleri ve tıbbi destek programları, sigara kullanımıyla mücadelede önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye’de Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı gibi destek hizmetleri bulunmaktadır.
- Kendinizi ve sevdiklerinizi sigaranın zararlarından korumak için çaba gösterin.
- Sigaranın sağlığınıza ve çevreye olan olumsuz etkilerini göz önünde bulundurun.
- Sigara bırakma konusunda destek almak için profesyonel yardımı tercih edin.