Erkeklerde her yaşta görülebilen testosteron yetersizliği cinsel, psikolojik ve metabolik sorunlara yol açabilir. İzmir Özel Sağlık Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ömür Çerçi, hastalığın uzman hekimler tarafından tedavi edilmesi gerektiğini vurguluyor. Testosteron yetersizliğinin semptomları arasında azalmış libido, erektil disfonksiyon, halsizlik, yorgunluk, depresif duygu durumu, azalmış kas kitlesi ve kemik dansitesinde azalma gibi belirtiler bulunmaktadır.
Testosteron Yetersizliğinin Nedenleri ve Etkileri
Op. Dr. Ömür Çerçi, testosteronun erkek üreme ve cinsel işlevlerin yanı sıra kas oluşumu, vücut kompozisyonu, kemik mineralizasyonu, yağ metabolizması ve bilişsel fonksiyonlar için gerekliliğine dikkat çekiyor. Testosteron yetersizliği durumunda fertilite, cinsel işlevler, kas oluşumu gibi birçok alanda sorunlar ortaya çıkabilir. Testosteronun %95’i testislerden, %5’i adrenal bezlerden salgılanır. Serbest testosteron biyolojik olarak aktif kısmı oluşturur ve vücutta çeşitli fonksiyonlarda rol oynar.
Testosteron Yetersizliği Tanısı ve Tedavisi
Testosteron yetersizliğinin tanısı için kan testleriyle serum testosteron seviyelerinin ölçülmesi gerekmektedir. Tanıda sabah saatlerinde en az iki kez testosteron seviyelerinin bakılması önerilmektedir. Tanı konulan hastalara testosteron replasman tedavileri uygulanabilir. Bu tedaviler kısa, orta ve uzun etkili formlarda, oral, jel veya kas içine uygulanan şekillerde olabilir. Testosteron tedavisi libido, ereksiyon kalitesi ve diğer seksüel semptomları düzeltebilir. Tedavinin başlamasından itibaren belirli süreçlerde fark edilen iyileşmeler mevcuttur.