Türk Tabipleri Birliği (TTB), TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri (ODSH) Kolu ve sağlık emek-meslek örgütlerinin oluşturduğu Deprem Kriz Masası, deprem bölgesi sağlık sorunlarını açıkladı. Masanın Deprem Bültenlerinin 11’incisinde; bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına karşın kamu otoritesinin önlemleri hâlâ almadığı, sağlık kurumlarının depremden etkilenmemesi gereken binalara sahip olması gerektiği, sorumlularla ilgili hukuki sürecin takipçisi olunacağı, birinci basamağın sağlık hizmetleri açısından öneminin özellikle afet zamanında ortaya çıktığı, ülkede birinci basamağın yeniden düzenlenmesi gerektiği gibi konularda değerlendirmelerde bulundu.
Sağlık Emekçileri ve Aşılamada Organizasyon Sorunları
Birinci basamakta sağlık emekçileri ve yurttaşlar ciddi sorunlarla karşılaşmaktadır. Bağışıklama ve aşılamanın organizasyon sorunları devam etmektedir. Bulaşıcı hastalıklara karşı önlemler alınmamıştır. Tetanos, kuduz ve çocukluk çağı aşılarına ihtiyaç vardır. Bölgenin bazı yerlerinde uyuz gözlemlenmiştir. Çadır kentler, kurallarına uygun bir şekilde kurulmamıştır. Bölgenin kırsal kesimlerinde elektrik ve suyu olmayan yerleşim yerleri bulunmaktadır. Buralarda temizlik ve barınmada ihtiyaç devam etmektedir. Kronik hastalığı bulunan yurttaşlar, tedavilerine devam edememektedir.
Deprem Bölgesine Aşılar İletiliyor
TTB Aile Hekimliği Kolu (AHEK) Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, deprem bölgesinde birinci basamak sağlık hizmetlerinin çok büyük zarar gördüğünü aktarırken, depremzede sağlık emekçilerinin yerine bölgede gönüllü hekimlerin yer almasının doğru olduğunu kaydetti. Bölgede aşılama sorunlarına değinen Kırımlı, aşılama ihtiyacının karşılanması için ülke genelindeki aşıların bölgeye iletildiğini ancak bu uygulamanın tüm ülkede aşılama faaliyetlerine zarar verdiğini sözlerine ekledi.
TTB internet sitesinden kamuoyuna sunulan bültende en dikkat çeken başlıklar şöyle: “Birinci basamakta sağlık emekçileri ve yurttaşlar ciddi sorunlarla karşılaşmaktadır. Bağışıklama ve aşılamanın organizasyon sorunları devam etmektedir. Bulaşıcı hastalıklara karşı önlemler alınmamıştır. Tetanos, kuduz ve çocukluk çağı aşılarına ihtiyaç vardır. Bölgenin bazı yerlerinde uyuz gözlemlenmiştir. Çadır kentler, kurallarına uygun bir şekilde kurulmamıştır. Bölgenin kırsal kesimlerinde elektrik ve suyu olmayan yerleşim yerleri bulunmaktadır. Buralarda temizlik ve barınmada ihtiyaç devam etmektedir. Kronik hastalığı bulunan yurttaşlar, tedavilerine devam edememektedir.”
Temel İhtiyaçlar Hala Karşılanmıyor
TTB AHEK Genel Sekreteri Dr. Sibel Uyan da bültene katılarak koruyucu sağlık hizmetleri açısından bölgede yaşanan sorunları aktardı. Özellikle barınma, su, gıda, ısınma, tuvalet gibi temel ihtiyaçların hâlâ karşılanmadığına değinen Uyan, merkezlerin ve köylerin karşılaştığı sorunların farklılaştığını, çözümlerin de bu farklar dikkate alınarak üretilebileceğini belirtti.
TTB Halk Sağlığı Kolu Başkanı Dr. Gamze Varol da benzer sorunlara işaret ederek bölgedeki sağlık emekçilerinin tükenme noktasına geldiğini ifade etti. Organizasyonda yaşanan sıkıntılar nedeniyle koruyucu sağlık hizmetlerindeki aksamanın sürdüğünü, bölgenin sağlık hizmeti açısından dezavantajlı durumunun depremle birlikte daha da derinleştiğini aktardı.