Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), 29 Eylül Dünya Kalp Günü’ne özel anlamlı bir etkinlik düzenledi. Beşiktaş Belediyesi ile iş birliği içerisinde hayata geçirilen bu etkinlik, İstanbulluların kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla Beşiktaş Yeşim Parkı’ndaki “Aktif Yaşam Alanı”nda gerçekleştirildi. Etkinlikte, katılımcılar sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek için hareket ederek Dünya Kalp Günü’nü kutladılar.
Dünyada 17,1 Milyon Kişi Kalp Damar Hastalıkları Nedeniyle Ölüyor
Kalp sağlığına yönelik önemli farkındalık çalışmalarıyla bilinen Türk Kardiyoloji Derneği, Boehringer Ingelheim’ın koşulsuz destekleriyle ve Beşiktaş Belediyesi iş birliğiyle “Aktif Yaşam, Sağlıklı Toplum” temalı etkinliği hayata geçirdi. Etkinlik, Onaranlar Kulübü iş birliğiyle tasarlanan Yeşim Parkı’nda düzenlendi ve İstanbulluların katılımına açık oldu. Her yıl dünya genelinde 17,1 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan kalp-damar hastalıklarının önemi vurgulandı. Hareketsizliğin ise bu hastalıklar için başlıca risk faktörlerinden biri olduğuna dikkat çekildi.
Etkinlikte, Beşiktaş Belediyesi 65+ Yaşam Ofisi’nin davetiyle katılan Beşiktaş halkı, yoga-pilates instructor’ı Merve Oflaz ve fitness eğitmeni Hasan Kılınçer öncülüğünde bir spor aktivitesine katıldı. Nefes egzersizleri ve sandalye yogası ile başlayan etkinlik, ardından Aktif Yaşam Alanı’ndaki kardiyo egzersizleri ile devam etti.
Kalp Yetersizliği ve Sağlıklı Yaşam
Etkinlik boyunca katılımcılarla birlikte sağlıklı bir yaşam için her yaştan bireyin günlük yaşamına hareketi dahil etmesinin önemi vurgulandı. Türk Kardiyoloji Derneği hekimleri, aktif bir yaşam tarzının kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti. TKD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, TKD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Özlem Yıldırımtürk ve TKD Koruyucu Kardiyoloji ve Ateroskleroz Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Barış Güngör, katılımcılara kalp sağlığı ile ilgili bilgi verdiler. Aşağıdaki konular ele alındı:
- Kalp sağlığı için günlük hayatta dikkat edilmesi gereken noktalar
- Kalbe iyi gelen besinler
- Ülkemizdeki kalp-damar hastalıklarının durumu
- Kalp-damar, böbrek ve metabolizma hastalıkları arasındaki bağlantılar
- Kalp yetersizliği ve yapılması önerilen egzersizler
Etkinliğin açılış konuşmasını Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz yaptı. Yılmaz, “Semtimizde yaşamanın ve yaş almanın mutluluk getirdiği bir kent yaşamı yaratma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yurttaşlarımızın aktif bir yaşama sahip olmasını çok önemsiyoruz. Fiziksel aktivitelerin, bireylerin kalp-damar sağlığının yanı sıra ruhsal durumunu da olumlu etkilediğini biliyoruz.” dedi.
Kalp-Damar, Böbrek ve Metabolizma Hastalıklarının Eş Zamanlı Tedavisi Önemli
Küresel ölçekte 1 milyardan fazla insanı etkileyen kalp-damar, böbrek ve metabolizma hastalıkları, dünya genelindeki ölümlerin başlıca sebeplerinden biridir. Bu hastalıklar genellikle bir arada görülmekte ve birbirini şiddetlendirmektedir. Bu durum, hastaların yaşamları üzerinde ciddi bir yük oluşturmaktadır. Kalp-damar, böbrek ve metabolizma hastalıklarının yönetimi çoğu zaman parçalı olduğu için geç veya yanlış teşhisler, tedaviye geç yönlendirmeler ve uygun tedaviye zamanında erişimde sorunlar yaşanabilmektedir. Erken müdahale edilmediği takdirde tek bir organ hasarı, geri dönülemez çoklu organ hasarlarına yol açabilir. Bu nedenle, bu hastalıkların eş zamanlı yönetimi kritik bir öneme sahiptir.
Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı Kalp Sağlığını Olumlu Etkiliyor
Her bireyin kalp sağlığına dikkat ederek sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemesi, kalp sağlığını korumada önemli bir rol oynamaktadır. Sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, sigara içmemek ve alkol tüketimini sınırlamak kalp sağlığını olumlu yönde etkiler. Ayrıca, düzenli sağlık kontrolleri ve kalp sağlığı ile ilgili testler, bu hastalıkların erken teşhisi için önemlidir.
Kalp hastalıklarından korunmanın en etkili yollarından biri, egzersizi günlük yaşamın bir parçası haline getirmektir. Yürüyüş ve egzersizler, yorgunluk şikayetlerini azaltırken egzersiz kapasitesini artırmaktadır. Bu nedenle, haftada en az 5 gün, 30’ar dakikalık egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmek büyük önem taşımaktadır. Hareket, sadece kalp sağlığı için değil, aynı zamanda kalp hastalıklarının tedavi sürecinde de büyük bir öneme sahiptir. Hareket etmek, kalp hastalıklarının risk faktörlerini azaltmanın yanı sıra sağlıklı yaşam tarzına bağlı kalındığında kan basıncı, kolesterol ve kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur. Yapılan fiziksel egzersizler, kalp kasının gücünü ve dayanıklılığını artırarak kalp fonksiyonlarını geliştirir.