1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Türk Toraks Derneği Deprem İnceleme Raporu ve Çalışma Koşulları

Türk Toraks Derneği Deprem İnceleme Raporu ve Çalışma Koşulları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalışma Koşulları ve Barınma Sorunu

Türk Toraks Derneği yönetim kurulu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda büyük yıkım ve can kayıplarının yaşandığı bölgelerde yaptığı inceleme ve görüşmeler sonucunda rapor hazırladı. Deprem İnceleme Raporu’nda, hekimlerin depremin üzerinden bir ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen hala barınma sorunuyla karşı karşıya kaldığına ve hekimlerin yaşadıkları afet nedeniyle yaşam, çalışma koşullarının önemli ölçüde bozulduğu ve duygu durumlarının olumsuz yönde etkilendiğine dikkat çekildi. Raporda, “1 ay geçti sağlık çalışanları yaşadıkları travma ve stres bozukluğu nedeniyle hâlâ evlerinde kalmaktan çekiniyor. Duvarlardaki izler, sağlık çalışanlarını ve hastaları kaygılandırıyor” cümlelerine yer verildi.

Heyetin Bölgedeki İncelemeleri

Heyetin Bölgedeki İncelemeleri

Türk Toraks Derneği Genel Başkan Prof. Dr. Oya İtil, 2’inci Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Köktürk ve Genel Sekreter Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı’ın bulunduğu heyet, 8-10 Mart tarihleri arasında deprem bölgesinde çalışan göğüs hastalıkları uzmanlarının çalışma ve yaşam koşullarının değerlendirilmesi amacıyla Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Osmaniye ve Mersin il ve ilçelerinde ziyaretlerde bulundu.

Depremzedelerde Görülen Sağlık Sorunları

Türk Toraks Derneği 2.’İnci Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, akciğer travmaları başta olmak üzere pnömotoraks, astım ve KOAH alevlenmeleri, pnömoni, COVID-19, KOAH ve astım tedavisinde kullanılan ilaçların temin edilememesi nedeniyle hastalıkların alevlenmesi gibi sorunların yaşanabileceğini anlattı. Prof. Köktürk, depremzedelerde görülen sağlık sorunlarına dikkat çekti.

Çözüm Önerileri

  • Sağlık çalışanları ve hekimlerin başlıca problemi barınma sorunudur.
  • Depremin üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen devam eden artçı sarsıntılar ve sarsıntıların yarattığı kaygı nedeniyle hekimler evlerinde kalamamaktadır.
  • Oluşturulan konteyner kentlerde ve konut alanlarında sağlık çalışanları için kontenjan oluşturulması, her hastane için afet durumlarında kullanılmak üzere sahra lojmanlarının yapılması düşünülebilir.
  • Ülkemizdeki tüm eğitim ve araştırma hastaneleri ve üniversite hastaneleri, afet ve benzeri durumlarda bir diğerini ilk etapta desteklemek için bir başka kurumla eşleştirilmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türk Toraks Derneği Deprem İnceleme Raporu ve Çalışma Koşulları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir