Türkiye’de Doğurganlık Oranları Düşüşte
Türkiye’de doğurganlık oranlarındaki düşüş, ülkenin geleceği açısından ciddi endişelere yol açarken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu sorunun çözümüne yönelik kapsamlı bir saha çalışması başlatma kararı aldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, doğurganlık oranlarının düşmesinin toplum üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, “Bakanlığımızla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık ve Maliye bakanlıkları yetkililerinden oluşan bir çalışma grubu oluşturuyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Bakan Göktaş, yüksek hızlı treni daha önce deneyimlememiş ve bu yönde talepleri bulunan devlet himayesindeki çocuklarla birlikte Konya’ya seyahat etti. Seyahat boyunca çocuklarla sohbet eden Göktaş, onların ihtiyaçlarına ve isteklerine yönelik yakın bir ilgi gösterdi. Çocukların kendileri için büyük bir değer taşıdığını ifade eden Bakan, “Devlet himayesindeki çocuklarımız yaz boyunca birçok faaliyete katıldılar ve çeşitli etkinliklerde yer aldılar” dedi.
Doğurganlık Oranları Üzerine Önemli Çalışmalar
Gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine yansıyan doğurganlık oranlarındaki düşüşle ilgili yapılacak çalışmalara dair bilgi veren Göktaş, bu konunun Türkiye’nin geleceği açısından öneminin farkında olduklarını vurguladı. “Doğurganlık oranındaki azalma ve nüfusun yaşlanması, yalnızca Türkiye’nin değil, tüm dünyanın karşılaştığı bir sorun” diyen Göktaş, bu konuda kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.
“Doğurganlık Oranları Hakkında Önemli bir Saha Çalışması Başlatacağız”
Doğurganlık oranlarının düşmesi ile ilgili alınacak tedbirlerin Türkiye’nin geleceği için kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Göktaş, “Türkiye hala genç ve dinamik bir nüfusa sahip, ancak doğurganlık oranlarının azalması, ilerleyen yıllarda büyük bir risk teşkil ediyor. Bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Çok Boyutlu Politika Geliştirme
Politikalarını çok katmanlı bir perspektifle oluşturmaya gayret ettiklerini belirten Göktaş, “Bu konu yalnızca çalışan kadınları ilgilendiren bir mesele değil. Sıkıntıya yalnızca kadın odaklı bakmıyoruz, çok daha geniş bir açıdan ele alıyoruz. Toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde hassasiyetleri tespit ederek çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Çalışmaların çok boyutlu olarak sürdürüleceğini vurgulayan Göktaş, “Bakanlığımızla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık ve Maliye bakanlıkları yetkililerinden oluşan bir çalışma grubu oluşturuyoruz. Hem saha çalışmaları ile bu grubu besleyecek hem de konuyu çok boyutlu olarak ele alacağız” dedi.
Aile ve Gençlik Fonu ile Destek
Deprem bölgesinde pilot uygulaması devam eden Aile ve Gençlik Fonu hakkında bilgi veren Göktaş, “Cumhurbaşkanımızın vizyonu ile hayata geçirdiğimiz projeyle aile kurumunun desteklenmesini, güçlendirilmesini ve gençlerin toplumsal risklere karşı korunmasını hedefliyoruz” diye belirtti. Projeye gençlerin yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Göktaş, “Bugün itibarıyla 11 bin 11 çiftimiz fondan yararlanmak için başvurdu. 3 bin 500’den fazla gencimize evlilik ve danışmanlık hizmeti vermeye başladık” şeklinde konuştu.
- Başvurusu onaylanan çiftlere 48 ay vadeli, 2 yıl geri ödemesiz 150 bin lira faizsiz kredi desteği verilmektedir.
- Bu ay 733 çiftimize ödemesi gerçekleştirilmiştir.
- Toplam 2 bin 385 çift, evlilik öncesi eğitim programına katılarak destek almıştır.
Aile ve Gençlik Fonu projesinin uygulamasında deprem bölgesinin pilot bölge olarak seçildiğini hatırlatan Göktaş, “Önümüzdeki dönemde doğum oranının en düşük olduğu üç ilimizi de pilot uygulama kapsamına almayı hedefliyoruz” dedi.
Sosyal Yardımlarda Artış
Temmuz ayı memur maaş katsayılarına yapılan yeni düzenlemeler sonrasında sosyal yardım ödemelerine dair açıklamalarda bulunan Göktaş, “Tüm toplumu hedefleyen sosyal hizmet ve yardımların kapasitesini ve hizmetlerini iyileştirme amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. Yeni hizmet modelleri ve alanları geliştirmeye odaklandıklarını belirten Göktaş, “Sosyal yardım ödemelerinde yapılan artışlarla birlikte yaşlı aylığı 3 bin 504 TL’den 4 bin 181 TL’ye yükselmiştir” diye ekledi.
Sosyal Yardım Artışları:
- Yüzde 40-69 arası engelli aylığı: 2 bin 797 TL’den 3 bin 338 TL’ye
- Yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı: 4 bin 196 TL’den 5 bin 7 TL’ye
- Meskende Bakım Yardımı: 7 bin 608 TL’den 9 bin 77 TL’ye
- Çocuk başına esirgeyici aile yardımı: 8 bin 515 TL’den 10 bin 159 TL’ye
- Sosyo Ekonomik Destek hizmeti: 5 bin 330 TL’den 6 bin 360 TL’ye
- Ağır silikozis aylığı: 7 bin 698 TL’den 9 bin 185 TL’ye
Artış yapılan yeni ödeme miktarlarının Temmuz ayı ödemesi olarak Ağustos dönemine yansıtılacağı belirtildi.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)