Türkiye’de Organ Bağışı Sayılarındaki Düşüş ve Yeni Yöntemler
Türkiye’de organ bağışı sayılarındaki düşüş, pandemiden sonra hızla devam ediyor. Kamuoyunda organ bağışı konusunun daha az gündeme gelmesi de bu olumsuz eğilimde önemli bir etken olarak öne çıkıyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, organ nakli operasyonlarında robotik cerrahinin kullanılmaya başlandığını ve bunun hem hastalara hem donörlere hem de cerrahlar için önemli avantajlar sağladığını belirtti.
Organ Nakli Nasıl Gerçekleştirilir?
Organ Nakli Hasta Bekleme Listesi Kabarık!
Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl kasım ayında açıkladığı verilere göre, Türkiye’de 24 bin 449 hasta böbrek nakli, 2 bin 600 hasta karaciğer, bin 422 hasta kalp, 277 hasta pankreas, 204 hasta akciğer ve 4 bin 119 hasta kornea nakli bekleme listelerinde organ bağışına umutla göz dikmiş durumda. Ülkemiz, kadavradan organ bağışında yavaş adımlarla ilerlerken, canlı vericili organ nakillerinde dünya sıralamasında ilk sırada yer alıyor.
Canlı Vericili Organ Nakli
Türkiye’nin canlı vericili organ nakillerinde önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Karakayalı, “Türkiye, canlı vericili organ nakilleri açısından dünyanın en deneyimli ülkelerinin başında yer almaktadır. Bu nedenle yurtdışından çok sayıda hasta, bu tedavi imkanına ulaşmak için ülkemize gelmektedir. Ayrıca, dünyanın birçok ülkesinden hekimler de bu operasyonları gözlemlemek ve öğrenmek amacıyla Türkiye’ye, organ nakli merkezlerimize gelmektedir. Türkiye, sadece en tecrübeli hekimlere değil, aynı zamanda son teknolojik gelişmelerin kullanıldığı mükemmel altyapı ve donanıma sahip hastanelere de sahip olduğu için giderek daha fazla tercih edilmektedir” şeklinde konuştu.
Karaciğer Nakli Ameliyatlarında Yeni Yöntemler
Ülkemizde tıp alanındaki gelişmeler ve hekimlerin deneyimlerine teknolojinin baş döndürücü ilerlemesi, son yıllarda ameliyat tekniklerinde geçmişte hayal bile edilemeyecek yenilikleri beraberinde getirdi. Prof. Dr. Karakayalı, “Örneğin, organ nakillerinde özellikle böbrek verici ameliyatlarında laparoskopik (kapalı) teknikler, neredeyse 20 yıldır rutin olarak uygulanmaktadır. Bu sayede böbrek vericilerinin hastanede kalış süreleri kısalmış, daha az ağrı ve daha iyi kozmetik sonuçlarla iyileşmeleri sağlanmıştır. Bu yöntemin diğer cerrahilerde olduğu gibi organ nakillerinde de sunduğu avantajlar sayesinde, bazı seçilmiş hastalarda böbrek nakli alıcı ameliyatları ve son zamanlarda karaciğer nakli verici ameliyatları bile kapalı yöntemle gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Artan deneyim ve sürekli gelişen teknoloji sayesinde karaciğer nakli alıcı ameliyatlarında da bu yöntem uygulanabilir hale gelmektedir”
Robotik Cerrahinin Yükselişi
Son yıllarda tıp alanındaki en önemli teknolojik gelişmelerden biri de robotik cerrahinin kullanılmaya başlanmasıdır. Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, “Özellikle ürolojik, jinekolojik ve gastrointestinal sistem cerrahilerinde yaygın olarak kullanılan robotik cerrahi, günümüzde organ naklinde de yerini almaya başlamıştır. Maliyetlerin yüksek olması önemli bir kısıtlayıcı faktör olarak karşımıza çıkıyor; ancak laparoskopik cerrahi ile kıyaslandığında belirgin avantajları olduğu da göz ardı edilmemelidir” dedi.
Robotik Cerrahinin Faydaları
Robotik cerrahi, ameliyatın sadece robot tarafından gerçekleştirilmesi anlamına gelmez. Robotun kolları, yalnızca cerrahın hareketlerini gerçekleştirmektedir. Tüm bu teknolojik gelişmelerin amacı; daha güvenli, daha az komplikasyon ve daha az kanama riski olan bir ameliyat gerçekleştirmektir. Bu sayede, hastaların hastanede yatış süreleri kısalmakta, daha az ağrı hissedilmekte ve ameliyat kesileri çok daha küçük olmaktadır. Böylece hastalar daha erken bir zamanda iş ve sosyal hayatlarına dönebilmekte. Prof. Dr. Karakayalı, “Diğer taraftan, organ vericiden zarar görmeden çıkarıldığında, alıcıya nakledildiğinde hemen fonksiyon görmeye başlamakta ve alıcının iyileşme süreci daha sorunsuz ve kısa bir şekilde gerçekleşmektedir” şeklinde ekledi.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)