Uzun Süren Kabızlık Hemoroid Sebebi Olabilir Mi?
Uzmanlar, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hemoroid hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Halk arasında yaygın olarak “basur” olarak bilinen hemoroid, birçok birey için rahatsız edici bir durum oluşturuyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Erenoğlu, hemoroidin toplumda oldukça sık görüldüğünü belirtti. Özellikle sık sık kabızlık yaşayan, uzun süre hareketsiz kalan veya aşırı fiziksel aktivite yapan bireylerde bu hastalığın daha yaygın olduğunu vurguladı. Erenoğlu, “Basit ve başlangıç aşamasındaki hemoroid olgularında, beslenme önerileri, bazı ilaçlar ve kabızlığın giderilmesi gibi tedavi yöntemleri etkili olabiliyor. Ancak, yılda 2-3 kez ağrılı ve şişmiş hemoroid atağı geçiren kişilerde cerrahi tedavi seçenekleri gündeme gelebilir” dedi.
Hemoroidal Kanama
Hemoroidler, genel olarak makatta bulunan toplardamarlara denir. Bu damarların kabızlık, uzun süre ayakta kalma, hareketsizlik ve ağır spor yapma gibi çeşitli nedenlerle genişlemesi, “hemoroidal hastalık” olarak adlandırılmaktadır. Prof. Dr. Cengiz Erenoğlu, “Hemoroid damarlarının genişlemesi, makatta kanama ve ağrıya yol açabilir. Ağrı, dışkılama sırasında veya dışkılama olmaksızın hissedilebilir. Hastalar genellikle makat bölgelerinde ağrılı bir şişlik hissettiklerini belirtmektedirler. Bu durum, çoğunlukla uzun süredir kabızlık çeken bireylerde görülmektedir. Ağrılı dönemler, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hemoroidal hastalığın getirdiği zorluklardır ve kanama, ağır kansızlık tablolarına yol açabilir” şeklinde konuştu.
Hemoroid Kanser Tanısını Geciktirebilir
Hemoroidin en önemli özelliklerinden biri, çeşitli nedenlerle ihmal edilen şikayetlerin altta yatan rektum veya kalın bağırsak kanseri gibi hastalıkları gizleyebilmesidir. Prof. Dr. Cengiz Erenoğlu, “Bu durum, kanser tanısının gecikmesine sebep olabiliyor. Hemoroid veya basur hastalığında genellikle makatta ele gelen bir şişlik, kanama ve kabızlık belirtileri görülmektedir. Bu belirtiler, kalın bağırsak ve özellikle rektum kanserlerinde de görülebilen ortak belirtilerdir. Bu nedenle hemoroid durumunun hafife alınmaması ve kesin tanı için mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir” dedi.
Hemoroid, Lazer ile Tedavi Edilebiliyor
Makatta görülen şişlik, kanama ve kabızlık şikayetleri olduğunda, basit bir fizik muayene ve sonrasında aynı gün içerisinde yapılacak kısa kolonoskopi veya rektosigmoidoskopi ile hastalığın tanısı kolayca konulabilmektedir. Prof. Dr. Cengiz Erenoğlu, “Son yıllarda hemoroid hastalığının tedavi yöntemleri gelişmiş ve lazer gibi ileri teknolojiler uygulama alanına girmiştir. Bu sayede, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu hastalık, başarılı ve acısız yöntemlerle ortadan kaldırılabilmektedir” açıklamasında bulundu.
Hamilelik Hemoroid Riskini Artırıyor
Hamilelik döneminde birçok kadın kabızlık ve rahim büyümesi nedeniyle hemoroid riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Prof. Dr. Cengiz Erenoğlu, “Hamilelikte görülen hemoroid vakalarının çoğu, ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir. Genellikle gebeliğin sona ermesiyle birlikte bu şikayetler tamamen kaybolmaktadır. Hemoroidal hastalığın tedavisinde günümüzde birçok farklı cerrahi yöntem uygulanmakta olup, hangi yöntemin uygulanacağı hastanın genel sağlık durumuna ve hastalığın evresine göre değişiklik göstermektedir” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)