Yenidoğan çetesi iddianamesinin kabul edilmesiyle birlikte, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB AHEK) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) sağlık alanındaki durumu ele alan bir açıklama yaptı. “Sağlık Çalışanları Vergide Adalet İstiyor” başlıklı eylemler, 33. haftasında sağlık sektöründeki ticari çeteleşme konusuna odaklanmış durumda. Hastaneler, aile sağlığı merkezleri ve vergi daireleri önünde gerçekleştirilen basın açıklamalarında, sağlıkta piyasa odaklı politikaların yarattığı olumsuzluklar vurgulandı. Kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi, denetleme sorumluluğu bulunanlardan hesap sorulması ve kapatılan hastanelerde çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi talep edildi.
Basın Açıklamasının Metni
İllerde okunan basın açıklaması şu şekilde ifade edildi:
Çeteler Sağlık Alanında Cirit Atarken, Halk ve Sağlık Çalışanları Zarar Görüyor! Yönetemiyorsunuz!
Bugün 23 Ekim 2024 Çarşamba. 33 haftadır vergide adalet talebimizi çeşitli etkinlikler ve basın açıklamalarıyla kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz. Sağlığın kar amacı güden bir alana dönüştüğü, yüksek kazanç elde etmek için bebek ölümlerini bile göze alan çetelerin faaliyet gösterdiği bir sağlık ortamında; sağlık hizmetlerini sunan ve can kurtaran sağlık çalışanları olarak büyük bir üzüntü ve kaygı içerisindeyiz.
Sağlık hizmetlerini ticari hale getiren, piyasa koşulları ve rekabet temelinde sağlık hizmeti sunumunu sürdüren hükümet, yolsuzluklar, hırsızlıklar ve insan sağlığını hiçe sayan çeteleşmelere zemin hazırlamıştır. Giderek yoksullaşan emekçi halktan alınan yüksek vergilerle toplanan paralar, sağlık şirketlerine akıtılmakta ve bu şirketlerin doğru bir şekilde denetlenmemesi, hükümetin toplumun haklı tepkilerini bastırma çabalarıyla örtbas edilmektedir. Hastanelerin kapatılması sonucu, emeğiyle geçinen yüzlerce sağlık çalışanı mağdur olmuştur.
Hükümetin Algı Operasyonu Devam Ediyor
Vergi Denetleme Kurulu’nun 2023 ve 2024 yıllarında toplam hacmi yaklaşık 4 milyar liraya ulaşan farklı marka ve modellerde binlerce saate vergi ödenmediğini açıklaması, vergi toplamada yıllara dayanan adaletsizlikleri gözler önüne seriyor. Vergide adaleti sağlamak için çalışanlardan kesilen yüksek vergilerden hiç bahsetmeyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Vergide adaleti sağlamak için en önemli konu kayıtdışılıkla mücadeledir” diyerek yarattığı algının toplum üzerindeki etkisini yitirdiğini göstermektedir.
Yoksulluk Artıyor
İstanbul Planlama Ajansı’nın raporunda, İstanbulluların %62,5’inin evlerini istedikleri sıcaklığa getiremediği, %61,7’sinin bir kıyafet ihtiyacında yenisini alamadığı, %34’ünün taze sebze veya meyveye günlük erişimde zorluk çektiği, %58,1’inin ise iki günde bir et, tavuk veya balık yiyemediği belirtiliyor. Bu veriler, toplumun yeterli ve dengeli beslenemediğini, ısınamadığını ve giyinemediğini, yani temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını ortaya koymaktadır.
Sağlık Hizmetleri Kâr Alanı Olursa, Toplum Sağlığı Zarar Görür
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan haksız kazanç sağlamak amacıyla birçok bebeğin ihtiyaç olmaksızın enfeksiyona açık yoğun bakımda tutulması ve pek çoğunun ölümüne yol açılmasıyla suçlanan çetenin tüm ilişkileri şeffaf bir şekilde ortaya konulmalı, sağlık hizmetlerini denetleme sorumluluğu bulunanlardan hesap sorulmalı ve kapatılan hastanelerdeki çalışanların mağduriyetleri giderilmelidir.
Vergide Adalet Talebi Giderek Yayılıyor
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 20 Ekim 2024 tarihinde konfederasyonun “Zordayız Geçinemiyoruz” başlıklı mitinginde yaptığı konuşmada, “Vergi konusunda çalışanlar lehine düzenleme yapılmasını istiyoruz. 40 yıl önce ilk vergi dilimi asgari ücretin 14 katıydı. Şu anda 110 bin lira. Bir an evvel %15’e sabitlesinler. Vergide adalet istiyoruz” dedi. Atalay’ın ifadeleri, vergide adalet talebinin giderek artan bir şekilde yükseldiğini göstermektedir.
Vergide Adalet Talebimizi Bu Hafta da Tekrarlıyoruz:
- %35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz.
- Adaletsiz vergi uygulamasına karşı sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi talebimizi yineliyoruz.
Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık çalışanları olarak 33 haftadır sürdürdüğümüz “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimizi, taleplerimiz karşılanana dek her çarşamba devam ettireceğiz. Gelirde ve vergide adalet sağlanması, toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için mücadele etmeye kararlılıkla devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)