DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, turizm sektöründe yabancı dil bilmeyen rehberlerin istihdam edilmesinin sektöre ve mesleğe zarar vereceğini belirtti. Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu’nda yapılacak değişiklikler hakkında TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Ösen, arkeoloji ve sanat tarihi bölümü mezunlarının rehberlik yapabilmesine olanak tanıyan düzenlemenin sektöre zarar vereceğini vurguladı.
Sektörde İstihdam ve Eğitim Politikaları Üzerine Öneriler
Turizm sektöründe yaşanan rehberlik eğitimi ve istihdam sorunlarına çözüm önerileri sunan Ösen, Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü mezunlarının kademeli olarak mesleğe adım atmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, dil bilme şartının kaldırılmasının sektörde liyakatsizlik ve eğitimsiz personel artışına yol açabileceğini belirtti ve sektördeki etkinliğin bu şekilde azalacağını dile getirdi.
Türkiye’de turizm sektöründe çalışan rehber sayısının 13 bin 609 olduğunu ve her yıl binlerce turizm rehberi mezunu verildiğini belirten Ösen, sektördeki eğitim ve istihdam politikalarının planlı ve dengeli olması gerektiğini vurguladı. Turizm talebinin artması durumunda işsizlik sorununun çözülebileceğini ifade etti.
DEVA Partisi Milletvekili Seda Kaya Ösen, turist rehberliği mesleğine giriş şartlarına ilişkin düzenlemelerin sektördeki etkinliği ve uluslararası imajı olumsuz etkileyebileceğini belirterek, rehberlik eğitimine ve kalitesine önem verilmesi gerektiğini önemle vurguladı.