1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Soruşturma Başlattı

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Soruşturma Başlattı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Bulgaristan’dan dönen ve yasaklı madde kullandığı tespit edilen limonlarla ilgili de üretici ve ihracatçı firmalarla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü konu hakkında kamuoyuna şu açıklamayı yaptı: “Ülkemizden Avrupa Birliği’ne ihraç edilen ve geri dönen ürünlerle ilgili son günlerde medyada yer alan haberler üzerine bu açıklamanın yapılması ihtiyacı doğmuştur.”

İlaç Üreticileri ve Çiftçiler Denetim Altında

Son günlerde haberlere konu olan, RASFF bildirimlerinde tespit edildiği belirtilen; Chlorpyrifos-ethyl aktif maddesinin 21 Mayıs 2020 tarihinde, Propiconazole aktif maddesinin 31 Aralık 2020 tarihinde, Chlorpyrifos-methyl aktif maddesinin de 31 Aralık 2021 tarihinde; Avrupa Birliği’nde alınan kararlar, çevre ve insan sağlığı dikkate alınarak ülkemizdeki kullanımları sonlandırılmıştır. Bitki koruma ürünlerinin kaçak/tavsiye dışı kullanımının önlenebilmesi amacıyla kolluk kuvvetleri ile işbirliği yapılarak ilaç üreticileri, dağıtıcıları, bayileri ve çiftçiler denetlenmektedir.

Hasat Öncesi Pestisit Denetimi kapsamında çiftçiler ve üreticiler tarafından yasaklı veya tavsiye dışı aktif maddeli bitki koruma ürünlerinin kullanımının engellenmesi amaçlanmaktadır. Denetimlerde Pestisit kullanımına alternatif yöntemlerden biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin kullanılması teşvik edilmekte ve maddi olarak da desteklenmektedir. Ülkemizde yetiştirilen ürünlerin tarladan çatala gelene kadar bütün süreçlerde pestisit kontrolleri aralıksız gerçekleştirilmektedir.

Yetiştirilen ürünlerin ülkemiz mevzuatına uygun olmadığı tespit edilen ürünler nedeniyle, gıda işletmesine ve birincil üreticiye 5996 sayılı Kanun’a uygun yasal işlem uygulanmaktadır. Uygunsuz ürünlerin tüketime sunulmasına izin verilmemekte, ürünler imha edilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Soruşturma Başlattı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir