Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Seray Töz ve Prof. Dr. Yusuf Özbel liderliğinde yürütülecek “Maliyet-Fayda ve İklim-Politika Önlemleri ile Kum Sineklerinin Yaydığı Hastalıkların Tespiti ve Azaltılması için İklim İzleme ve Karar Destek Çerçevesi (CLIMOS)” projesi, Avrupa Komisyonu tarafından “Horizon Europe” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Proje Detayları ve Hedefler
Projede, halk arasında yakarca olarak bilinen kum sineklerinden bulaşan hastalıkların yayılımlarının kontrol altına alınması için çalışmalar yapılacak. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Anabilim Dalı ve Lizbon Üniversitesi, Tropikal Tıp ve Hijyen Enstitüsü iş birliğiyle gerçekleştirilecek olan proje kapsamında, 17 ülkeden 29 araştırma kuruluşu iş birliği içinde önemli bir çalışma yürütülecek.
Proje ekibi, kum sinekleri gibi eklem bacaklı vektörler aracılığıyla hayvanlardan bulaşan hastalık yapıcı mikroorganizmaların ortaya çıkmasını, bulaşmasını ve yayılmasını azaltmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, iklim değişikliklerinin, kum sineklerinin bulaştırdığı enfeksiyonların yaygınlığına etkisi de incelenecektir.
Proje Ekibi ve Destekleyenler
- Proje liderleri: Prof. Dr. Seray Töz ve Prof. Dr. Yusuf Özbel
- Destekleyen kurumlar: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Lizbon Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanlığı
Proje kapsamında, kum sineklerinin ülkemizdeki durumu, aktiviteleri, Leishmania dışında taşıdıkları diğer hastalık yapıcı virüsler (Phlebovirüsler) ile ilgili çalışmaların yanı sıra köpeklerdeki hastalık durumuyla ilgili araştırmalar da yapılacaktır. Leishmaniasis’in hem halk sağlığı hem de veteriner hekimlik sorunu olduğu vurgulanmıştır.