Organ Nakli Hastaları Güçlük Yaşıyor
Organ nakli olmuş hastalar, tedavi olacak hastane bulmakta büyük güçlükler yaşadıklarını belirterek, “Bu organlar yaşamasın mı?” diye isyan ediyor. Kendilerini hayata bağlayan organları yaşatmak için ömür boyu doktor kontrolü altında olması gereken organ nakli hastaları, nakilden bir yıl sonra takip edilebilecekleri hastane bulmakta büyük zorluk çekiyor.
Özel Hastanelerin Yüksek Ücret Talebi
Organ nakli hastaları, naklin ikinci yılında tedavi olacak hastane bulmakta zorlanıyor. Özel hastaneler, gecelik 10-13 bin TL’yi bulan tedavi ücretleri talep ederek hastaları zor durumda bırakıyor. Yasal olarak organ nakli ve kanser hastalarının özel hastanelerde katkı payı ödemesi gerekmiyor ancak bazı hastaneler bu kuralı ihlal ediyor.
Üniversite ve Kamu Hastaneleri Sorunu
Bazı üniversite ve kamu hastaneleri, nakil yapmadıkları hastalara bakmayacaklarını belirterek hastaları reddediyor. Bu durum da organ nakli olan hastaların tedavi süreçlerini olumsuz etkiliyor. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu soruna çözüm bulması gerekliliği vurgulanıyor.
Organ Nakli ve Diyaliz Dayanışma Derneği, organ bağışı ve organ nakli konularında önemli çalışmalar yapıyor. Türkiye’de organ bağışlarının ve beyin ölümü bildirimlerinin düşük olması, üniversite ve devlet hastanelerinde yeterli uzman kadronun bulunmaması gibi nedenlerle hastaların özel sektöre yöneldiği belirtiliyor.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)