Dijitalleşme her alanda olduğu gibi sağlık alanında da fayda sağlarken kişisel bilgilerin dijital alana aktarımı, hasta hakları, hasta mahremiyeti ve daha birçok konuda ihlallerin yaşanması kaçınılmaz hale geliyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Özel Hekimlik Kolu’nun çalışma alanı içerisinde yer alan ‘sağlıkta dijitalleşme ve ihlaller’ konusunda TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı ile yapılan bir röportajda çarpıcı açıklamalar geldi.
TTB’nin Sorumluluğu ve Zorlukları
Fincancı, TTB’nin sağlıkta dijital alan ihlalleriyle ilgili sorumluluğunun; dijital alanı denetlemek, hak ihlallerini tespit ederek şikayetçi olmak, soruşturma talebinde bulunmak olduğunu belirtti. Ancak mahkemelerde ‘ifade özgürlüğü’ gerekçesiyle zorluklar yaşandığını vurguladı. Fincancı, “Bu durum meslek örgütlerinin denetim yetkisini zayıflatabiliyor ve değersizleştirebiliyor.” dedi.
Dijitalleşme ve Değerler
Fincancı, dijitalleşme sürecinin toplumda değerlerin aşınmasına neden olduğunu ifade ederek, “Sağlık alanında dijitalleşme, insanı hak öznesi olmaktan uzaklaştırıyor. Değerlerimizin ciddi anlamda alt üst olduğunu gözlemliyoruz.” dedi.
Fincancı, insanın hak öznesi olarak görülmemesi ve toplumun birbirini hak öznesi olarak tanımamasının hak ihlallerine zemin hazırladığını söyledi.
Özel Hekimlik Kolu ve Denetim
TTB Başkanı Fincancı, özel hekimlik kolu tarafından dijital platformlarda yaşanan ihlallerin takip edildiğini ve gerekli denetimlerin yapıldığını belirtti. Bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili detaylı bilgiler verdi.
Fincancı, dijital araçların mutlaka denetlenmesi ve sınırlarının belirlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, insan haklarının ve mahremiyetinin korunmasının önemine dikkat çekti.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)