1. Haberler
  2. Gündem
  3. Erken Ergenliğin Zararları

Erken Ergenliğin Zararları

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prof. Dr. Gönül Çatlı’nın Erken Ergenlik konulu açıklamaları:

Nedir ve Neden Olur?

Erken ergenlik, çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olan ergenliğin belirtilerinin normal sürelerinden önce ortaya çıkması durumudur. Genellikle altta yatan ciddi tıbbi sorunlardan bağımsız olarak ortaya çıksa da bazen beyin tümörleri, yumurtalık kistleri gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Belirtiler ve Uyarılar

Erken ergenlik belirtileri, kızlarda genellikle 8-13 yaş, erkeklerde ise 9-14 yaş arasında görülmeye başlar. Ancak 8 yaşından küçük kızlarda ve 9 yaşından küçük erkeklerde ergenlik belirtileri ortaya çıktığında, bu durum erken ergenlik olarak değerlendirilmelidir. Kişilik ve davranış değişiklikleri, fiziksel değişikliklerin habercisi olabilir.

Tedavi Seçenekleri

Erken ergenliğin tedavisinde genellikle beynin ergenliği başlatıcı hormonlarını engelleyen ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar deri altına veya kas içine enjeksiyon yoluyla uygulanır. Bazı durumlarda yılda bir kez cilt altına yerleştirilen tedaviler de tercih edilebilir.

Olumsuz Etkileri ve Önlemler

Tedavi edilmeyen erken ergenlik durumunda, çocuğun yetişkin boyu olması gereken boydan daha kısa olabilir. Bunun yanı sıra psikolojik etkileri de olabilir. Bu nedenle erken ergenlik belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmalı ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Erken Ergenliğin Zararları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir